Lerántották a leplet a pekingi téli olimpiai sportok piktogramjairól

A 2022-es pekingi téli olimpiai játékok szervezőbizottsága bemutatta a különböző sportágak piktogramjait, az új esztendőt üdvözlendő. A szervezők szerint a kiadott ábrákkal izgalmas évet zártak a pekingi téli olimpiai és paralimpiai játékok előkészületeit illetően.

A kínai pecsétmetszet által inspirált 24 piktogram a hét téli olimpiai sportág minden egyes szakágát jelképezi, noha a freestyle síhez és snowboardhoz 6, illetve 5 jelképet rendeltek a versenyszámok felszerelés- és pályabéli eltéréseinek megfelelően. A paralimpiai téli ötkarikás esemény sportágai hat képecskén elevenednek meg.

A tradicionális pecsétmetszet művészete mentén kialakított piktogramok mindegyike egyedi, a Csin- és Han-dinasztia idejére visszavezethető vonásokkal jeleníti meg a sportágakat. Az ikonok a téli sportágak mozdulatait, valamint Kína gazdag kultúráját testesítik meg. A szervezők elmondása alapján a vörös háttér és a fehér metszetek közti éles kontraszt a téli sportágak kecsességét és dinamizmusát emelik ki, mindamellett ünnepi hangulatot is árasztanak, hiszen a 2022-es pekingi téli olimpia egybeesik majd a kínai holdújévvel.

Forrás: olympic.org – Fotó: Beijing 2022