EURO-2020 – Jövő tavasszal dönthet az UEFA a nézőkről

Jövő tavasszal dönthet az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) arról, hogy nézők előtt rendezik-e a kontinensviadalt, amelynek egyik helyszíne a budapesti Puskás Aréna lesz.    

Erről beszélt többek között Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője pénteken az M4 Sport Sporthíradójában. Hozzátette, az UEFA négy lehetséges forgatókönyvvel számol: amennyiben a koronavírus-járvány kezelhetővé válik, teltházas mérkőzéseket lehet rendezni, de a lehetséges lebonyolítások között ott van az 50 és 100 százalék közötti nézőszám, a budapesti Európai Szuperkupa-döntőben alkalmazott harminc százalékos beengedés, valamint legrosszabb esetben a zárt kapus kontinensviadal is.

Sipos Jenő megjegyezte, mivel az UEFA a rendező országokkal külön-külön egyeztet majd, figyelembe véve a kormányzati intézkedéseket és a járványügyi előírásokat, elképzelhető, hogy az egyes helyszíneken más-más szabályok lesznek érvényben a nézőszámot illetően. Hozzátette, az Eb-re szóló jegyek értékesítésnek következő fordulóját várhatóan csak a nézőkre vonatkozó döntését követően bonyolítja le az UEFA.

Fodor Anett, az EURO 2020 önkéntesprogramjának a vezetője a műsorban arról beszélt, hogy a budapesti helyszínen körülbelül 1000 önkéntes segítségére számítanak. Mint mondta, még tavaly 2500-an jelentkeztek, idén pedig, miután a magyar válogatott biztosította helyét a mezőnyben, megugrott a létszám. Hozzátette, december közepéig meghosszabbították a jelentkezési határidőt, és majd interjúk során válogatják ki a közreműködőket.

Fodor Anett elmondta, olyanok jelentkezhetnek, akik betöltötték a 18. életévüket, emellett szükséges a társalgási szintű angoltudás, valamint rá kell érni mind a négy budapesti mérkőzés időpontjában. Jelezte, hogy 51 különböző feladatkörben tevékenykednek majd önkéntesek, lesz olyan, akire másfél hónapon keresztül számítanak, és olyan is, akik csak a négy találkozón működik közre.

A jövő nyárra halasztott Európa-bajnokságot 12 európai nagyvárosban, köztük Budapesten rendezik meg. A Puskás Arénában három csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt játszanak.

Forrás: MTI