Ritmikus gimnasztika: Nagy a bizonytalanság kvótaügyben

Jelenleg nem tudni, hogyan szerezhetnek kvótát a ritmikus gimnasztikázók a jövő évi ötkarikás játékokra – erről számolt be dr. Körmendy-Ékes Judit, az Európai Torna Szövetség (UEG) Végrehajtó Bizottságának tagja.

Az Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség (MRGSZ) társelnöke elmondta, azért nem lesz kvótaszerzés Kijevben, mert a járvánnyal kapcsolatos szabályozások országonként eltérőek, és ez a versenyzők felkészülésére is kihat, így az UEG döntése értelmében fair play-ellenes lenne a kvalifikáció a novemberi Európa-bajnokságon. A kontinensviadalt viszont mindenképpen megrendezik, hiszen a nemzeti szövetségek is erős nyomást helyeztek az európai szövetségre ennek érdekében, továbbá az UEG számára is fontos, hogy csaknem 14 hónap után újra látható legyen a sportág.

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a szervezet szeptember 28-i ülésén döntés született arról, hogy a novemberi kijevi ritmikus gimnasztika Európa-bajnokságot megrendezik ugyan, de az olimpiai részvételt nem lehet kiharcolni a viadalon. Az UEG döntéséről értesítette a Nemzetközi Torna Szövetséget (FIG), és ezek után a Nemzetközi Olimpiai Bizottság határozatára vár az rg-társadalom.

A döntés sok versenyző, így Pigniczki Fanni számára is nehéz helyzetet teremt, hiszen az MTK Budapest és a válogatott kiválósága ezt az esztendőt a kvótaszerzés reményében edzette végig verseny nélkül.

Deutsch-Lazsányi Erika, az MRGSZ Technikai Bizottságának elnöke: A versennyel és a kvótaszerzéssel kapcsolatban el kell mondanom, hogy ezek olyan dolgok, amelyeket nem mi irányítunk. Igyekszünk alkalmazkodni a körülményekhez, nekünk a felkészüléssel és a versenyzéssel kell foglalkoznunk. Továbbra is bizakodóak vagyunk, Pigniczki Fanni pedig készül a megmérettetésekre. Nyilván egy sportoló számára mentálisan megerőltető, hogy több hónapig edz egy adott versenyre, amit aztán egyáltalán nem vagy nem a várakozásoknak megfelelően rendeznek meg. Ezzel együtt Fanni természetesen indul majd az Európa-bajnokságon. Szerencsére ő egy nagyon intelligens ember és kiváló versenyző alkat, tudja kezelni az ilyen szituációkat, ráadásul nagy álma az olimpiai részvétel, aminek elérése hatalmas erővel motiválja.
dr. Körmendy-Ékes Judit, UEG Végrehajtó Bizottságának tagja: Arról, hogy a továbbiakban, hogyan, miként kerülnek kiosztásra az olimpiai kvóták semmi biztatót nem tudok mondani, ugyanis ilyen helyzethez hasonlóval még nemigen találkoztunk, így nincsenek még forgatókönyvek a kvalifikációval kapcsolatban. Első körben meg kell várnunk, mi lesz a FIG és a NOB válasza az UEG döntésére. Ilyen szituációkra sajnos a szabályrendszerek sincsenek tökéletesen felkészülve, igyekszünk ezért megfelelően kezelni a kialakult helyzetet.

Infó: Kaszala Claudia