HunChallenge Torna VK: Hét magyar férfi, nyolc női döntős Szombathelyen

Hét döntős hellyel zártak a magyarok a HunChallenge Torna Világkupa férfi selejtezőjében. A szombathelyi világversenyen Vecsernyés Dávidon kívül Kardos Botond, Mészáros Krisztofer, Kállai Zoltán és Tomcsányi Benedek is szerzett finálés helyezést. A nőknél nyolc döntős hellyel zárt a magyar csapat, így összesen 15 tornászért szurkolhatunk a finálékban. Ez a siker sporttörténelminek számít, hiszen a hazai rendezésű Világkupákon soha nem volt ilyen sok magyar döntős. A VK-n 15 nemzet képviselteti magát, szombaton és vasárnap pedig a szerenkénti döntőket rendezik meg az Arena Savariában.

Vecsernyés Dávid annak ellenére másodikként jutott a döntőbe, hogy a nyújtógyakorlatából egy elemet kihagyott. „A döntőben koncentráltabb leszek. Ez a kis hiba kijött a selejtezőben, de túl hosszú volt a kihagyás” – értékelte saját teljesítményét az Európa-bajnoki bronzérmes péntek este.

Mészáros Krisztofer lovon kezdett, majd a talaj selejtezőben is érdekelt volt. „Mindkét gyakorlatomban azért sokkal több van. Kisebb pontatlanságok becsúsztak. Remélem, hogy a fináléban ennél jobb lesz” – bizakodott Mészáros Krisztofer, aki mindkét szeren finalista.

Kardos Botond felszabadultan versenyzett. „Bár volt bennem egy jó adag drukk, úgy gondolom, hogy összességében jól zártam a selejtezőket. Sajnos talajon nem jutottam tovább, de nyújtón és korláton is ott leszek a fináléban” – nyilatkozott Kardos, aki vállműtétei után versenyzett ismét. 

Kállai Zoltán lovon került döntőbe. „Nekem mindig a selejtező a nehezebb, így jó, hogy túl vagyok rajta. A fináléban általában mindent felteszek egy lapra, ez ezúttal is így lesz.” – hangsúlyozta Kállai.

Tomcsányi Benedek két szerből egyet behúzott. „Gyűrűn kezdtem, ott ötödikként tovább léptem, aztán sajnos a korlátot elrontottam, így első számú tartalék vagyok, azaz a 9. helyen fejeztem be ott a selejtezőt.” – összegzett Tomcsányi Benedek.

Magyar eredmények:

Nyújtó:

Vecsernyés Dávid (13.550) – 2.

Kardos Botond (13.150) – 6.

Talaj:

Mészáros Krisztofer (13.250) – 6.

Kardos Botond (12.600) – nem jutott be a döntőbe és 2. számú tartalék

Lólengés:

Mészáros Krisztofer (13.500) – 7.

Kállai Zoltán – (13.500) – 8.

Gyűrű:

Tomcsányi Benedek (12.950) – 5.

Korlát:

Kardos Botond (13.350) – 5.

Tomcsányi Benedek (11.000) – nem jutott döntőbe, és 1. számú tartalék

Rövid összefoglaló a női selejtezőről

Több, mint két év kihagyás után Dévai Boglárka visszatért! Az Európa-bajnok az ugrás selejtezőjéből az 1. helyen jutott tovább 14.225-ös pontszámmal. „Fantasztikus érzés volt ismét versenyezni. Szerintem még soha nem izgultam ennyire verseny előtt. Örülök, hogy jól sikerült az ugrásom, amely után leesett az a bizonyos nagy kő. Felszabadultan várom a finálét” – nyilatkozta Dévai Boglárka.

Ugyancsak ugrásban döntőbe jutott Bácskay Csenge is, aki a 7. legjobb lett a selejtezőben (13.250). A Postás SE versenyzője három szeren is finalista lett, hiszen az ugrás mellett gerendán és felemáskorláton is sikerrel kvalifikált. „Ugráson beugró voltam, hiszen az utolsó pillanatban derült ki, hogy ezen a szeren is indulok. Ott hoztam egy jó alapot, és elégedett vagyok, hogy végül három szeren döntőzöm” – mondta Bácskay Csenge.

Székely Zója két szeren fog döntőzni, felemáskorláton és talajon. „Felemelő ismét versenyen lenni. A mezőnyön is látszik, hogy ez az év első megmérettetése. Bízom benne, hogy eredményes VK-t zárok vasárnap” – nyilatkozta a selejtező után Székely Zója.

Makra Noémi is két döntőben lesz érdekelt. „Talajon a nyolcadik, gerendán a hatodik legjobb pontszámot kaptam. Összességében elégedett vagyok. Sajnos a gerenda gyakorlat egy picit döcögött, de végül ott is fináléba jutottam.” – értékelt Makra Noémi.

Eredmények:

Ugrás

Dévai Boglárka (14.225) – 1. helyen döntős

Bácskay Csenge (13.250) 7.

Felemáskorlát

Székely Zója (11.250) – 7.

Bácskay Csenge (10.800) – 8.

Gerenda

Makra Noémi (11.750) – 6.

Bácskay Csenge (11.500) – 7.

Talaj

Székely Zója (11.850) – 7.

Makra Noémi (11.850) – 8.

Teljes eredménylisták:

https://matsz.hu/eredmenyek/torna/2020/2020-10-01_hunchallenge_world_cup/challenge_szombathely_magqual.pdf

https://matsz.hu/eredmenyek/torna/2020/2020-10-01_hunchallenge_world_cup/challenge_szombathely_wagqual.pdf

 

Infó és kép: Kaszala Claudia (Sajtócsapat)