Kollár Lajos átadta a kormányrudat – Gerendy Zoltán az új kapitány

Tisztújító közgyűlést tartott szeptember 17-én Balatonfüreden a Magyar Vitorlás Szövetség. A két ciklus után leköszönő elnök, dr. Kollár Lajos utódául egyhangúlag szavazták meg Gerendy Zoltánt. Az elmúlt esztendőket sikeres szövetségi működés jellemezte; a jólműködő utánpótlásnevelés, a szélesedő szabadidősport, a világbajnoki cím, az olimpiai kvótaszerzés kiváló szakmai munkán, jóltervezett stratégián, átlátható gazdasági hátteren alapszik.

Az új elnököt 315 igen szavazattal választotta meg a tagság. Gerendy Zoltán nem ismeretlen a vitorlázók családja előtt, a Balatonfüredi Yacht Club elnökeként dolgozott. A megkezdett munkát szeretné folytatni, így számára is rendkívül fontos az olimpiai felkészülési program, az olimpikonok támogatása, az utánpótlás területén elindult törekvések folytatása, valamint a kevésbé a versenyzés öröméért, hanem sokkal inkább a szabadidős tevékenységként vitorlázók „megszólítása” – számol be róla a szövetség honlapja. A hunsail.hu kitér arra is, hogy Kollár Lajos hét esztendővel ezelőtt nehéz pénzügyi helyzetben vette át a Magyar Vitorlás Szövetséget, ami jelenleg stabil, és pozitív pénzügyi mérleget tudhat magáénak. 

Az új elnökség tagja még Böröcz István, Domonkos Szilárd, Juhász Miklós, Kurucz Sándor, Náray Vilmos, Rutai István, Siklósi Máté és Sükösd Balázs.

Dr. Kollár Lajos 2013-tól, két cikluson keresztül töltötte be a Magyar Vitorlás Szövetség elnöki tisztét. A vitorlás-társadalom jól ismeri, hiszen maga is évtizedek óta aktív vitorlázó, sikeres versenyző a nagyhajósok közt saját hajóján, a Tabun.

A Magyar Vitorlás Szövetség egyik cikkéből kiderül, dr. Kollár Lajos elnöksége idején a szervezet több mint fél milliárd forintot fordított az olimpiai felkészülésre, eszközbeszerzésekkel támogatta a projektet és szerződéskötésekkel jelezte a sportolóknak, hogy az MVSZ számára nagyon fontos az, hogy a lehető legtöbb kvótát szerezzék meg a sportolók és eredményesen képviseljék a magyar színeket az aktuális világversenyeken, olimpiákon. 

A biztos szakmai és a megnyugtató pénzügyi, valamint eszköz háttér is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a 2021-re halasztott Tokiói olimpiai játékokra már három biztos kvótája van a magyar vitorlássportnak, de a negyedik olimpiai kvalifikációs kvóta megszerzése is lehetséges. Dr. Kollár Lajos elnöksége alatt érte el története legsikeresebb időszakát a Magyar Vitorlás Szövetség. Az olimpiai kvóták és eredmények mellett ugyanis 2013. és 2019. között húsz világbajnoki és tizenhét Európa-bajnoki aranyérmet szereztek a magyar vitorlázók.

A sportág, a szövetség jelentős fejlődést mutat a szabadidősport, az utánpótlásnevelés, az oktatás, edzőtovábbképzés, a kommunikáció és a sportdiplomácia terén egyaránt. Megreformálták az irodai és a bizottsági munkát, a szövetségi szabályzatokat, kialakították az online versenynaptárat. Kiváló kapcsolatokat építettek ki, többek közt a Magyar Olimpiai Bizottsággal is.

Dr. Kollár Lajos a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára, Professor Emeritusa 2019-ben orvosi életművének elismeréseként Semmelweis-díjat vehetett át a szakminisztertől, 2016. tavaszán a Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést adományozta neki a köztársasági elnök.

Jó szelet Elnök Úr, immár a Tabu kapitányaként!

Forrás: MOB – Fotó: MTI, hunsail.hu