„Ki, ha mi nem?!” – alakuló ülést tartott a Nők a Sportban Bizottság

Szeptember 15-én tartotta első ülését a Magyar Olimpiai Bizottság 2020-2024-es időszakra megalakult Nők a Sportban Bizottsága, amelynek egyik fő tevékenységi köre a nők szerepvállalásának támogatása és segítése a sportszakmán belül.

Manapság egyre több szó esik a #genderequality-ről, mely a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik stratégiai pontja, nemcsak a mindenkori játékokon résztvevő nemek arányának kiegyensúlyozottságának tekintetében, hanem a sportvezetésben feladatot vállaló nők szempontjából is.

Kulcsár Krisztián a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is egyik fő feladatának tarja a nők nagyobb szerepvállalásának segítését, ezért az elnökség részéről ő az összekötő a grémium felé. A Nők a Sportban Bizottság elnöke Kelemen-van de Konijnenburg Ildikó,  Tagok: dr. Bukta Zsuzsanna, Drávucz Rita, Fodor Anett, Kökény Beatrix, dr. Kolbenheyer Zsuzsa, Kolozsi Lázár Ildikó, Monspart Sarolta, Sastin Marianna.  

Kulcsár Krisztián köszöntőjében elmondta, hogy a helyzet nem rózsás, hiszen az elnökségben is csak egy nő van, a korábbi kézilabdázó Pálinger Katalin személyében, és a MOB-tagok között sem jobb az arány. Ezen szeretne a következő időszakban változtatni az elnökség, amelyhez az MOB és a NOB alapszabályainak összehangolása az egyik lépés. Ám ehhez kell a bizottság segítsége is, melynek irányvonalai a következők:

–          ösztönözni, hogy több nő legyen a tagságban,
–          ösztönözni, hogy a hazai és nemzetközi szervezetekben több nő vállaljon szerepet,
–          a meglévő tisztségviselők fejlesztése,
–          az abúzus elleni küzdelem,
–          az úgynevezett „üvegplafon” megszüntetése.

Dr. Bukta Zsuzsanna, az ELTE PPK egyetemi adjunktusa ismertette az elmúlt években készített kutatás eredményeit a nők helyzetéről, melyet a hazai sportéletben vizsgáltak. Bár az aktív sportolók között az arány nem annyira rossz, annak szakmai részében már kevesebb nő vesz részt. A NOB adatai alapján az összes akkreditált edző közül csak 11% volt nő a riói olimpián. Ez nagyjából a hazai helyzetnek is megfelel.

A bizottság célja, hogy ezen javítson az előttünk álló időszakban. A tagok megegyeztek abban, hogy nem csak a sportolókat kell megcélozni, hanem az őket edző szakembereket is rá kellene vezetni, ösztönözzék sportolóikat arra, hogy a civil életben is maradjanak a sportáguk közelében és segítség azt szakértelmükkel, akár trénerként, akár gazdasági vezetőként. A munka elkezdődött.

Forrás: MOB – Fotó: MOB/Szalmás Péter