Elhunyt Kamuti László négyszeres olimpikon tőrvívó

Súlyos betegség után, 80 esztendős korában, augusztus 27-én hajnalban elhunyt Kamuti László (a képen balra) négyszeres olimpikon, többszörös pontszerző, világbajnoki ezüstérmes tőrvívó – tájékoztatott testvére, az olimpiai ezüstérmes sportdiplomata, dr. Kamuti Jenő.

Kamuti László 1940. január 13-án született Budapesten. Abban a budapesti, Ráday utca 49. szám alatti házban nevelkedett testvérével, ahol a később olimpiai bajnok Fenyvesi Csaba és Gulácsy Ferenc, a kiváló kardvívó és mester is felnőtt. Volt előttük példakép, így adott volt, hogy a vívást választották. Vasútnál dolgozó édesapja után nem volt kérdés, hogy a BVSC-ben lépjen pástra, ahol Bay Béla lett a mestere. Első sikerét 15 évesen érte el, a felnőttet közti válogatón 3. lett olyan vívók között, mint Gyuricza József és Fülöp Mihály.

Négy olimpián vett részt a vasutasok színeiben, 1960-ban a tőrcsapattal 4., egyéniben 25., 1964-ben együttesével 7., 1968-ban 5., 1972-ben 4. lett, Münchenben egyéniben megismételte római eredményét. Világbajnokságokon négyszer állhatott a dobogó második fokán; négyszeres egyéni, csapatban hatszoros magyar bajnok. 

A nyolcvanas évek elejétől sportvezetőként dolgozott, klubjában és a vívószövetség szakfelügyelőjeként is; a BVSC Vívószakosztályának elnökeként ment nyugdíjba.

Testvére dr. Kamuti Jenő (az alsó képen jobbra) kétszeres olimpiai ezüstérmes tőrvívó, a Nemzet Sportolója, a Magyar és a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének és a MOB elnökségének tagja.

Kamuti László 2020. augusztus 27-én hajnalban csukta le örökre a szemét. Temetéséről később intézkednek. A Magyar Olimpiai Bizottság együttérzését fejezi ki és osztozik a család gyászában. 

A nyitóképen Kamuti László, Czvikovszky Ferenc, Kamuti Jenő, Pacséri Kázmér és Gyuricza József (b-j) a tőrvívó-válogatott tagjai 1961-ben.

Forrás: MOB – Fotó: MTI/Petrovits László, Kovács Gyula, Pálfai Gábor