Elhunyt Janez Kocijančič, az EOC elnöke

Az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) mély megrendüléssel tudatta, hogy hirtelen és súlyos betegséggel szembeni bátor csatát követően 78 éves korában elhunyt Janez Kocijančič, az EOC elnöke.

A szlovén sportvezetőt 2017 novemberében választották meg az európai ötkarikás szervezet nyolcadik elnökének, miután négy évig alelnökként szolgált. Az EOC-hez 2005-ben csatlakozott mint a Végrehajtó Bizottság tagja.

„Janez Kocijančič az olimpiai mozgalom és értékek remek nagykövete és terjesztője volt.” – vélekedett Thomas Bach, a NOB első embere. „Igazán hitt az olimpiai értékekben mint az oktatás, béke és társadalmi befogadás eszközében.”

Elnöksége alatt a 2019-es évben sikeresen megrendezték a második minszki Európa Játékokat, valamint a bakui és szarajevói Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált.

„Óriási űrt hagyott az európai olimpiai mozgalom szívében. Szakmaisága, valamint az európai országok sokszínűségének mély megértése kimagasló volt. Kulturális és történelmi tudása remekül szolgálta az európai sportmozgalmat, amelyet globális szinten is előkelő helyre emelt.” – nyilatkozta Raffaele Pagnozzi, az EOC főtitkára.

Kocijančič rendületlenül hitt a sport erejében és az olimpiai mozgalom egységében, mindig igyekezett felhívni a figyelmet az Európai Olimpiai Bizottságra az Európai Unión kívül.

Korábban a Szlovén Olimpiai Bizottság (1991-2014), a Szlovén Síszövetség (1974-1984), valamint a Jugoszláv Síszövetség (1984-1988) elnökeként is szolgált, továbbá a Nemzetközi Síszövetség életében 1981-től mint tanácstag, majd 2010-től mint alelnök vett részt. 2017-től a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetsége (ANOC) európai részlegének alelnöki pozícióját is betöltötte.

A sport szeretete egész életét átszőtte, szívesen asztaliteniszezett, golfozott és síelt, sokévi munkáját 1984-ben pedig a legnagyobb sportkitüntetéssel ismerték el Szlovéniában. Az eredetileg jogász sportszakember a politikában és az üzleti életben is sikeres volt: volt kormány- és parlamenti tag, továbbá a nemzeti légitársaság elnöke is. A szlovák gazdaságban végzett munkája elismeréseképp a Szlovén Köztársaság Kereskedelmi Kamarája a legrangosabb kitüntetéssel díjazta 1990-ben.

A Magyar Olimpiai Bizottság vezetése, Kulcsár Krisztián elnök és Vékássy Bálint főtitkár aktív résztvevői az EOC eseményeinek; jó kapcsolatot ápoltak a szlovén sportdiplomatával.

Az Európai Olimpiai Bizottság elnökét, Janez Kocijančičot felesége Andreja, fia Gorazd és lánya Nike gyászolja. Az EOC és a Magyar Olimpiai Bizottság együtt érez és részvétét fejezte ki a családnak.

Forrás: EOC – Fotó: EOC