Világbajnok másodedzőjét gyászolja az Atlantában bronzérmes női kézilabdacsapat

Egy nappal 76. születésnapja után, hosszan tartó súlyos betegségben május 13-án éjszaka elhunyt Fleckné Babos Ágnes – tájékoztatott honlapján csütörtökön a Vasas SC. A világbajnok kézilabdázó az atlantai olimpián bronzérmes női kézilabda-válogatott másodedzőjeként írta be magát az olimpiai család nagykönyvébe. 

Babos Ágnes 121-szeres válogatott, világbajnok kézilabdázó volt, aki tevékeny részese volt a Vasas kézilabda kezdeti aranykorszakának. 1966 és 1976 között erősítette az angyalföldi klubot, ez idő alatt négy-négy bajnoki és Magyar Kupa-elsőséget szerzett a csapattal. Átlövőként hatalmas munkabírása, szorgalma, és átlagon felüli játékintelligenciája emelte a többiek fölé. Babos Ágnes a férjét, Fleck Ottót is a sportágnak köszönhetően ismerte meg, edző-játékos kapcsolatból lett szerelem, de a húga, Babos Márta is a Vasas kitűnő kézilabdázója volt – emlékeztet a vasassc.hu.

Babos Ágnes 1944. május 12-én született Kecskeméten. Játszott a Női Ruhagyár SE-ben, a TFSE-ben, a Vasasban és a Spartacusban. 1964 és 74 között volt tagja a válogatottnak; legnagyobb sikereként 1965-ben világbajnok, ’71-ben pedig bronzérmes lett csapatával. Kétszer választották meg (1970 és 1972.) az év kézilabdázójának. Játékos-pályafutását követően elvégezte a TF tanári és edzői szakát, majd a Spartacusban, a BHG-ban és az ELTE-n is oktatott, dolgozott a budapesti Tanárképző Főiskola testnevelési tanszékén is. 

1989 után a magyar női válogatott másodedzője volt ’96-ig. Laurencz László szövetségi kapitány mellett volt akkor is, amikor Atlantában a nő csapatunk bronzérmes lett. A fotón a bronzérmes magyar női kézilabdaválogatott a XXVI. nyári olimpiai játékokon: Fleck Ottóné (Babos Ágnes) másodedző, Mátéfi Eszter, Pádár Ildikó, Mátyás Auguszta, Erdős Éva, Nagy Anikó, Németh Helga, Tóth Beatrix, Farkas Andrea, Meksz Anikó, Laurecz László szövetségi kapitány (álló sor, b-j), Siti Beáta, Kökény Beatrix, Kántor Anikó, Hoffman Beáta, Szilágyi Katalin, Szántó Anna és Kocsis Erzsébet (ülő sor, b-j). 

A MOB osztozik a család és a kézilabdázók közösségének gyászában. 

Forrás: Vasas SC-MOB – Fotó: MTI/Földi Imre, vasassc