A súlyemelők világszövetségének túl sokba kerül a doppingellenes program

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség  (IWF) 2019-ben bevételeinek mintegy 93 százalékát fordította doppingellenes feladatok elvégzésére.

Az IWF weboldalán közzétett pénzügyi jelentés szerint ugyanez a tétel az éves bevételek több mint a felét tette ki 2018-ban. A tavalyi adatok még nem véglegesek, a korábbi éveké azonban igen: a doppinggal szembeni küzdelemre 2016-ban 704 000 dollárt, 2017-ben ennél egymillióval többet, tavalyelőtt pedig 2,26 millió dollárt költöttek.

Az idén áprilisi visszavonulásáig két évtizeden át elnöklő Aján Tamással az élen az IWF kitartott szigorú antidopping-programja mellett, amely a legnagyobb tétele a költségvetésnek. A pénzügyi jelentésben ugyanakkor szerepel az a megjegyzés, amely szerint az IWF a legfontosabb prioritás miatt “közel áll ahhoz a maximumhoz, amelyet megengedhet magának”.

Az olimpiai sportágakkal foglalkozó insidethegames.biz értékelésében felhívta a figyelmet arra, hogy még a 2,4 millió dollár, amelyet a 2019-es antidopping-feladatokra fordítottak, sem elegendő a Nemzetközi Olimpiai Bizottság égisze alatt működő új szervezettel, a Nemzetközi Tesztelő Ügynökséggel (ITA) való együttműködés, a teljes ellenőrző program finanszírozásához.

Forrás: MTI