Visszavonult az olimpiai bronzérmes kenus, Kiss Tamás

Visszavonult az olimpiai bronzérmes kenus, Kiss Tamás, aki a 2008-as pekingi olimpián Kozmann Györggyel végzett a harmadik helyen C-2 1000 méteren, miután Kolonics György halála után ő került a hajóba.

Az NKM Szeged 33 éves, Európa-bajnok versenyzője a Nemzeti Sportnak azt mondta, befejezi az élsportot, és ennek több oka is van.

“A legfőbb, hogy az utóbbi másfél évben nem szerettem már kenuzni, nem éreztem magamban a korábbi tüzet és motivációt. Ehhez jött, hogy az előző évhez hasonlóan januártól újra sérüléssel bajlódtam, a tavaszi edzőtáborozás alatt pedig haláleset történt a családban, ami nagyon megviselt. De miután hozzászoktam a hullámvölgyekhez, úgy voltam vele, összeszorítom a fogam, kitartok, hiszen nagyon közel van már az olimpia.” – fogalmazott.

A tokiói játékok elhalasztása után aztán úgy érezte, hogy még egy évet biztosan nem tud végigcsinálni. Kiss Tamás azt mondta, jó érzésekkel gondol vissza az elmúlt huszonkét évre.

“A csepeli vízitelepen nőttem fel Ludasi Róbert keze alatt, aki apám helyett apám volt, mindig nagyon hálás leszek neki a közös munkáért, a támogatásáért – az eredményeink magukért beszélnek. Jó szívvel gondolok arra is, hogy a Magyar Kajak-kenu Szövetség egész pályafutásom alatt támogatott, amit ezúton is szeretnék megköszönni, és méltányolom, hogy a szegedi egyesület az utolsó években biztosította a váltás lehetőségét, a feltételeket. Változó, kereknek érzem-e a karrieremet; ha jobb a hangulatom, egyértelműen igen a válaszom, a rosszabb napokon a hiányérzet az erősebb, szerettem volna 2008 után még egyszer olimpiai dobogóra állni.” – összegzett.

Az M1 aktuális csatornának nyilatkozva a kenus úgy fogalmazott, a pályafutása nem írt le klasszikus ívet, a 2008-as évben történtek nagyon váratlanok, megfoghatatlanok voltak, és csodaszámba ment, hogy Pekingben bronzérmet szerzett.

“Utána négy-öt évig tartott, amíg visszaverekedtem magam a kenus élvonalba. Gyötrelmes évek voltak, a siker engem agyonnyomott, nagyon lassan tudtam feldolgozni, megszenvedtem. Csabai Edvin fogalmazta meg jól: én nem előtte, hanem utólag dolgoztam meg azért az olimpiai bronzéremért, ami azért elég rendhagyó.” – mondta Kiss Tamás.

A jövőjével kapcsolatban Kiss Tamás azt mondta, még keresi az útját, el tudja képzelni, hogy a sportban dolgozzon, de civil vállalkozás indításában is gondolkozik. Hozzátette: ha a sérülése javul, elképzelhető, hogy az idei országos bajnokságon – amelyre a tervek szerint augusztus végén kerülhet sor – egy csapathajó tagjaként búcsúzik el az élsporttól.

Forrás: MTI