Augusztus elején indulhat újra az evezősök hazai versenyszezonja

Pignitzky Borbála, a Magyar Evezős Szövetség főtitkára szerint augusztus elejétől kezdődhet a sportág hazai versenyszezonja, míg a klubok életére több szempontból is negatív hatással lehet a világjárvány.

A főtitkár a szövetség honlapján elmondta, a nemzetközi versenynaptár az elmúlt héten vált ismertté, viszont a nemzetközi szövetség (FISA) a továbbra is bizonytalan körülmények miatt fenntartja a változtatás jogát. Ismertek lettek ugyan az Európa-bajnokságok egyelőre csak tervezett új időpontjai, de a hazai és a nemzetközi szezonnal kapcsolatban változatlanul rengeteg a bizonytalanság. Hozzátette, a három korosztályos kontinensbajnokság (felnőtt, U23 és ifjúsági) szeptemberben, valamint októberben kerülhet megrendezésre, így a hazai versenynaptárt és felkészülést is ehhez kell igazítania a szakmának.

“Az edzőbizottsági és elnökségi egyeztetéseken már átbeszéltük a lehetséges forgatókönyvet, amelynek írásbeli kidolgozása pillanatnyilag is zajlik. A jelenlegi járványügyi helyzet és az előrejelzések ismeretében az evezős versenyévadot augusztus elejétől szeretnénk újraindítani” – közölte.

Hozzáfűzte, reményeik szerint a rendeletek akkorra már engedélyezik a versenyek megrendezését, amelyeket megelőzően minden korosztályban lesz idő a megfelelő felkészülésre.

Pignitzky Borbála szerint a jelenlegi helyzetben a legnagyobb kihívást a klubok számára “kis túlzással az életben maradás”, míg az egész sportágat tekintve a létszám megtartása jelenti. Utóbbi esetében különösen a legnagyobb létszámú, 16-17 éves korosztálynál fiatalabb evezősökre utalt.

A főtitkár hozzátette: a klubok esetében a bevétel kiesését az edzések szüneteltetéséből fakadó tagdíj vagy telephasználat díj elmaradása okozza, ráadásul néhány helyen a vezetők számolnak az önkormányzati támogatások csökkenésével is, amely “forráskiesések a működésüket és a fennmaradásukat veszélyezteti”.

A MESZ elnöksége igyekszik a klubok kieső bevételeit valamilyen szinten pótolni, lehetőségeit azonban behatárolja, hogy az idei évre vonatkozóan a kiemelt sportágfejlesztési támogatásuk húsz százalékkal, azaz 50 millió forinttal kevesebb lesz.

“Az átmozgatható pénzek minimálisra csökkentek. Természetesen a további műhelytámogatásra adható összegeket csak az év további részében esetlegesen felszabaduló költségeinek ismeretében fogjuk tudni megítélni” – nyilatkozta.

MTI