Manipulálták 145 orosz sportoló doppingmintáját

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) megállapítása szerint 298 orosz sportolóból 145-nek a doppingmintáját manipulálták a moszkvai laboratóriumban.

A WADA azután tette közzé vizsgálatának eredményét, hogy szakértői befejezték a labor adatbázisának ellenőrzését. Az orosz fél hosszas huzavonát követően a tavalyi év elején adta át a nemzetközi ügynökségnek orosz sportolók 2012 és 2015 közötti ellenőrzési adatait. Ez volt az egyik feltétele annak, hogy a WADA igent mondjon az orosz doppingellenes ügynökség (RUSADA) megnyirbált jogainak helyreállítására.

A WADA vezetőtestülete decemberben határozott úgy, hogy megfosztja a RUSADA-t a megfelelési státusztól, és hozott olyan – az oroszok által megfellebbezett, így még nem végleges érvényű – döntést, amelynek értelmében az ország sportolói a nemzeti válogatott tagjaként négy évig nem vehetnek részt jelentős nemzetközi versenyeken, így a tokiói olimpián sem.

A moszkvai labor működését és a RUSADA-t még 2015 végén függesztették fel, miután a WADA az év novemberében nyilvánosságra hozott vizsgálati jelentésében megállapította, hogy Oroszországban átfogó doppingolás zajlott. Egy évvel később a WADA által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság arra a következtetésre jutott, hogy Oroszországban a doppingot állami támogatással, rendszerszintűen alkalmazták.

A manipulációról árulkodó adatokat a WADA 28 – a csütörtöki jelentésben meg nem nevezett – nemzetközi sportági szövetségnek küldte el. “Ez volt a doppingellenes küzdelem történetének legbonyolultabb vizsgálata, amely több ezer mintát, több száz sportolót érint.” – nyilatkozta Vitold Banka, a WADA elnöke.

Forrás: MTI – Fotó: Archív