A NOB Végrehajtó Bizottsága jóváhagyta a párizsi olimpia helyszínjavaslatát

Irány Francia Polinézia legnagyobb szigete és egy párizsi nevezetesség, az elfogadott javaslat szerint az utcai sportok a Place de la Concorde köztéren lesznek megtartva, a hullámlovaglás pedig Tahitin. A párizsi szervezőbizottság 2019 végén hozta meg a döntését a helyszínekről, majd vitte a NOB elé.

A Concorde tér a Champs-Elysées sugárút és a Tuileries kert között található Párizs szívében, ami tökéletesen bemutatja Párizs örökségét és rendkívüli látványt nyújt majd a nézőknek.

A párizsi olimpiai sportokról és szakágakról csak később lesz döntés, mégis a szervezőbizottság teljesen új élményt vár a stadiontól, amellyel új nézőket is vonzanak.

A 2020-as Olympic Agenda (Agenda 2020) reformprogramhoz igazodva, a város szívében tervezett egyedi, ideiglenes multisporthelyszín költség- és működéshatékony lesz, fémjelezve a párizsi szervezőbizottság reformprogram iránti elköteleződését.

A párizsiak a szigetországi innovációból is merítenek, hiszen a helyszín a tokiói olimpiára tervezett városi park – Waterfront City – alapján készül.

A Végrehajtó Bizottság engedélyezte a másik helyszíni javaslatot is, miszerint a hullámlovaglás eseményei a Tahiti dél-nyugati partján található hangulatos, világklasszis hullámokkal kecsegtető falucskájában, Teahupo’o-n kapjanak helyszínt. Ott tökéletes hullámok vannak, a döntést pedig erősítette az is, hogy a szigorú környezeti feltételek betartása mellett a legjobb sportolói környezetet biztosítanák a versenyzőknek.

Az esemény egyik célja, hogy összességében pozitív hatással legyen a biodiverzitásra. A párizsi szervezőbizottság szoros együttműködésben dolgozna a helyi közösséggel és a polinéz hatóságokkal az ökológiai lábnyom csökkentése érdekében. Ehhez hozzátartozik a létező infrastruktúra kihasználása, amely rendszeres meg is történik a nemzetközi hullámlovas események alkalmával.

Forrás: olympic.org – Fotó: Paris2024