80 éves az olimpiai bajnok hálóőr, Fatér Károly

Április 9-én lett 80 esztendős az 1968-as mexikóvárosi olimpián aranyérmes magyar labdarúgó-válogatott kapusa, Fatér Károly.

Fatér Károly 1940. április 9-én született Nyírlakon. Ahogy a krónikák megéneklik, a szellemi bajnok dr. Mező Ferenc mellett egy magyar olimpiai bajnok van, aki a régi Zala-vármegye területén született: Fatér Károly.

Az ötvenes évek végén a Dózsa ificsapatában, a Tipográfiában és a Pénzügyőrben ismerkedett meg a labdarúgással, sikerei már a Csepelhez kötik, ahol ’63 és ’74 között védte a hálót. A megbízható, a gólvonalon és a kapu előterében is biztos kezű hálóőr 199 bajnoki mérkőzésen védett a csepelieknél. Pályafutását Budafokon fejezte be az 1974-75-ös szezonban.

Legnagyobb sikereként tagja volt a mexikói olimpián aranyérmes magyar labdarúgó-válogatottnak. 1968-ban mind a hat mérkőzésen (Salvador 4-0, Ghána 2-2, Izrael 2-0, Guatemala 1-0, Japán 50, Bulgária 4-1) védte a magyar csapat kapuját; csapatával egészen az aranyéremig menetelt.

Az ötkarikás játékok mellet egyszeres válogatottként 1968. május 4-én, Budapesten a Szovjetunió elleni 2-0-s mérkőzésen lépett pályára. 

Az olimpiai bajnok magyar labdarúgócsapat tagjai Mexikóban (b-j): Szarka Zoltán, Sárközi István, Básti István, Szalai Miklós, Juhász István, Noskó Ernő, Keglovich László, Nagy László, Dunai II Antal, Kocsis Lajos, Fazekas László, Szűcs Lajos, Menczel Iván, Páncsics Miklós, Dunai Lajos, Fatér Károly és Novák Dezső átveszik az aranyérmet a bolgár csapat felett aratott 4:1 arányú győzelem után, az Azték Stadionban. A díjat átadók sorában jobbra Sir Stanley Rous, a FIFA akkori elnöke.

A KLM különgépével Mexikóból hazaérkezett olimpiai aranyérmes magyar labdarúgó-válogatott Ferihegyen. Állnak balról: Fatér Károly, Keglovich László, Sárközi István, Dunai Lajos (kalapban), Szalay Miklós, Szűcs Lajos, Sós Károly szövetségi kapitány, Dunai II Antal (hátul), Lakat Károly, az olimpiai csapat edzője, Fazekas László, Kocsis Lajos, Básti István (takarva), Noskó Ernő. Guggolnak balról: Menczel Iván gyermekével, Novák Dezső gyermekével, Szarka Zoltán és Juhász István.

Fatér Károly sportolói pályafutása után edzőként tevékenykedett a Tipográfiában, a Csepelnél, illetve a női utánpótlás-válogatott kapusedzője. Dolgozott a kereskedelemben is, a XII. kerületben csemegeüzletet működtetett. Érdemei elismeréséül 2012-ben Pro Urbe Budapest-díjban részesült.

Mindennapjai a Vajdasághoz, Szabadkához, valamint családja révén a Pest-megyei Csomádhoz, továbbá a Zala-megyei Zalaszentgróthoz is kötik.

Amennyire egészsége engedi, eleget tesz a meghívásoknak, részt vesz a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának eseményein.

Isten éltesse Fatér Károlyt!

Forrás: MOB – Fotó: MTI/Petrovits László