Jövő kedden választanak új tagot a Nemzet Sportolói

A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre tekintettel elektronikus, valamint telefonos úton is van lehetőség a jelölésekre és az új Nemzet Sportolója megválasztására.

Amint azt Szabó Tünde sportért felelős államtitkár az MTI-nek szerdán elmondta, Székely Éva olimpiai bajnok úszó és mesteredző halálával a Nemzet Sportolóinak száma tizenkettőről tizenegyre csökkent, emiatt új tagot kell választani.

Szabó Tünde ismertette, hogy a választásra jogosultakat előzetesen tájékoztatták a választás menetéről és arról, hogy jövő kedden tudják leadni jelöléseiket és szavazataikat.

A szavazás eredményeként arra a jelöltre vonatkozó javaslat terjeszthető – a Nemzet Sportolóinak javaslataként – döntésre a kormány elé, akire a Nemzet Sportolóinak egyszerű többsége egybehangzó javaslatot tesz, azaz aki a szavazó Nemzet Sportolói 50 százalék plusz egy fő szavazatát megkapja.

“A Nemzet Sportolója egy kitüntető cím Magyarországon, amivel megbecsülésünket és hálánkat tudjuk kifejezni olyan sportoló nagyságaink előtt, akik nem csupán pályafutásukkal, de azt követően is meghatározó szerepet töltöttek be a magyar sport életében.” – fogalmazott az államtitkár.

Forrás: MTI