Elhunyt Benedek Ferenc öttusázó, mesteredző

Március 19-én délelőtt, 94 esztendős korában elhunyt Benedek Ferenc (j2, fehér felsőben) öttusázó, mesteredző – tájékoztatta a Magyar Olimpiai Bizottságot a hazai öttusaszövetség. A tréner olyan kiválóságoknak volt a sikerkovácsa, mint Balczó András, Németh Ferenc és Maracskó Tibor.

Benedek Ferenc 1926. február 5-én született Tiszafüreden. Csepelen ismerkedett a sportág alapjaival, versenyzőként a negyvenes évek második felében többször is tagja volt a magyar bajnokságot nyert csapatnak. Testvére – aki tanítványa lett – Benedek Gábor, a helsinki olimpia bajnoka, a sportág első magyar világbajnoka.

Benedek Ferenc edzőként érte el kiemelkedő sikereit, jelentős szerepe volt a hazai öttusasport edzésmódszertani megújításában. 1953-tól a Csepel, majd a Bp-i Honvéd trénere. 

Az 1956-os olimpián a magyar öttusacsapat edzőjeként vett részt. 1965-ben a TF-en edzői, majd 1969-ben mesteredzői címet szerzett. 

Legsikeresebb tanítványa Balczó András, a Nemzet Sportolója, háromszoros olimpiai és tízszeres világbajnok öttusázó. Testvére, Gábor szintén olimpiai és világbajnok.

1988-ban történt nyugdíjba vonulásáig rengeteg bajnokot nevelt. Tanítványa volt többek között a világbajnok Maracskó Tibor, a világbajnoki ezüstérmes Villányi Zsigmond, Pajor Gábor, a junior-világbajnok Bodnár János és Dobi Lajos, valamint rövid ideig az olimpiai bajnok Martinek János is.

Sportvezetőként tagja volt a Magyar Öttusa Szövetségnek, mellette szakíróként is elismert szerző volt, többek közt feldolgozta a magyar öttusasport történetét is, továbbá kiállítások is kötődnek személyéhez.

Több elismerése közt Bay Béla-díjas (2003), Gerevich Aladár Életműdíjas (2004).

A Magyar Olimpiai Bizottság együttérzését fejezi ki Benedek Ferenc családja és az öttusázók közössége felé.

Forrás: MOB – Fotó: MTI/Petrovits László, Róth Tamás, pentathlon.hu