Ciklokrossz-vb: U23-as ezüstérmével történelmet írt Vas Kata Blanka

Az utánpótlás-versenyzők közül pályafutása eddigi legnagyobb sikerét érte el a svájci Dübendorfban Vas Kata Blanka. A 18 éves bringás – Buzsáki Virággal ifjúsági olimpiai bronzérmes – szenzációs versenyzéssel egészen a második helyig tekert az U23-as cyclo-cross világbajnokságon. 

Már korábban eldőlt, hogy az országúti kerékpársport olimpiai mezőny versenyében egy férfi versenyzőnk indulhat. Dér Zsolt szövetségi kapitány az MTI-nek adott nyilatkozatában emlékeztetett rá: a magyar  topversenyzők különböző országok csapataiban szerepelnek, két-két magyar teker World Tour, prokontinentális és kontinentális sorban.

A kapitány leszögezte: az idény legfontosabb versenye egyértelműen az olimpia, emellett még a világbajnokság és az Európa-bajnokság kap kiemelt szerepet a válogatott szempontjából. A tokiói ötkarikás játékokra a szövetségi kapitány májusban öttagú keretből – Valter Attila, Dina Márton, Peák Barnabás, Pelikán János és Kusztor Péter – tesz majd javaslatot az induló személyére.

Rámutatott: a magyar versenyzőknek nehéz lesz megmutatniuk magukat, hiszen az olimpián a legjobbak indulnak, őrült hőség, nehéz és hegyes pálya vár a kerékpárosokra, ráadásul a vb-khez viszonyítva kisebb létszámú csapatok miatt kiszámíthatatlanabb lesz a vetélkedés.

A szezon előrehaladtával, a nemzetközi mezőnyhöz viszonyított teljesítményüket látva lehet majd célkitűzéseket megfogalmazni. A kijelölésnél figyelembe veszik, ki mennyi pontot gyűjtött a kvalifikációhoz, illetve a formát, valamint a pálya adottságait, amelyek a hegyimenőknek – Valternek és Dinának – jobban kedvezhetnek.

Forrás: MOB