Továbbra is versenyben maradtak vívócsapataink az olimpiai kvótáért

A női kardozók a negyedik, a tőrözők a hatodik, a férfi párbajtőrözők a kilencedik helyen végeztek a hétvégi olimpiai kvalifikációs világkupa-csapatversenyen.  

Vívás. A hétvégén három fegyvernemben (női kard és tőr, férfi párbajtőr) rendeztek olimpiai kvalifikációs világkupa-küzdelmeket. Mindhárom szakág pontversenyében biztató helyen várták vívóink a vasárnapi csapatversenyt. A viadalok befejeztével sem változott semmi, a szinte már olimpiai résztvevőnek tekinthető férfi kardozók mellett továbbra is versenyben maradt mindhárom fegyvernem magyar válogatottja az olimpiai részvételért.

A női kardozók (Battai Sugár, Katona Renáta, Márton Anna, Pusztai Liza) végeztek a legelőkelőbb helyen, egészen a bronzcsatáig meneteltek Orleansban. A nyolcaddöntőben a németek elleni 45:38-as győztes találkozón Katona és Márton egyaránt +5-ös mérleggel vette ki a részét. Azután következett az olaszok elleni negyeddöntő, ahol még magabiztosabb (45:31) győzelemnek örülhettünk. 

Az előző találkozó két húzóembere mellé Pusztai is csatlakozott. A világbajnok oroszok elleni elődöntőben nem sikerült meglepetést szerezni, 26:45 lett a vége. A bronzcsatában az az ukrán válogatott következett, akik közvetlenül a magyarok előtt álltak a kvalifikációs pontversenyben. A második kör után még szoros volt a találkozó (29:30), de a végére az ukránok fölénk kerekedtek és 36:45 arányban győztek. 

A magyar válogatott az olimpiai kvalifikációs pontversenyben két helyet előre lépve a hatodik helyen áll, 7 ponttal lemaradva a kvótát jelentő ötödik pozíciótól. Ezt a helyet továbbra is Ukrajna birtokolja. A hátralévő három viadalon kell szomszédainkat megelőzni, vagy esetleg az afrikai kvótát birtokló Tunéziának a 14. helyről a legjobb 16 közül kiszorulnia. Ekkor a magyar női kardcsapat ott lehet a tokiói olimpián.

Az egyéni viadalon nem szerepeltek jól a lányok. A világ- és Európa-bajnoki érmes Márton a legjobb 64 között az olasz Crisciótól, az ifjúsági olimpiai bajnok Pusztai Liza egy fordulóval később a szintén olasz Battistontól kapott ki. Ezzel Márton kicsúszott az egyéni pontverseny két legjobb európai vívója közül és Pusztaival együtt szorosan a kvótás román Pascu és a görög Gkountoura mögött várja a folytatást. Természetesen mindenki abban reménykedik, hogy a női válogatott a hátralévő három vk-viadalon kivívja az olimpiai indulás jogát, és akkor három vívónk is ott lehet majd az olimpiai egyéni versenyében. 

A női kardozók legközelebb két hét múlva Salt Lake Cityben folytatják a pontvadászatot. 

Kellemes meglepetést okoztak a női tőrözők Kairóban. A Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra összeállítású csapat a nyolcaddöntőben 44:35-re verte Dél-Koreát. A negyeddöntőben az oroszok ellen nem volt esélyt, majd az 5-8. helyért vívott csatározásokban Kína legyőzése után Kanada következett. 

A lányok a budapesti vb-nyolcaddöntőhöz hasonlóan megint alulmaradtunk tengerentúli riválisuktól, ezúttal 33:45 arányban. A 6. hellyel a tőrözők továbbra is versenyben vannak a tokiói indulásért. A pontverseny első négy helye közül az első hármat az oroszok, az olaszok és a franciák foglalják el. A negyedik legjobb európai gárda, Lengyelország csupán 4 ponttal előzi meg az üldöző magyar és német válogatottat.

Az egyéni viadalon egy magyar sem jutott fel a főtáblára. A ranglista állása alapján a magyar lányoknak nagyon csekély esélye van csupán a tokiói egyéni indulásra. Természetesen a tőrözőknél is igaz, egy csapatkvalifikáció három egyéni indulást eredményezhetne. 

Karácsony előtt még egy viadal vár a tőrőzökre Saint Maurban, december 15-én. 

A férfi párbajtőrcsapat, Andrásfi Tibor, Berta Dániel, Rédli András, Siklósi Gergely csupán egy vereséget szenvedett a berni világkupán, azt is a nyolcaddöntőben Ukrajnától. Ezután három győzelem következett, ami a kilencedik helyet eredményezte. A pontverseny első négy helyén négy európai csapat tanyázik, mint biztos olimpiai induló. Őket két ázsiai gárda Kína és Dél-Korea követi. 

Oroszország áll jelenleg az európai földrész jogán járó kvóta helyén. A magyarok 25 ponttal lemaradva a 9. helyen várják a folytatást. Nehéz lesz innen kvalifikáló helyre felemelkedni, de ez a bravúr nem lehetetlen feladat. Ehhez legközelebb január 11-én nyílik lehetőség a heidenheimi világkupa versenyen. 

Az egyéni viadalon a magyarok közül a legjobb eredményt elérve Andrásfi Tibor nyolcadik lett. A főtáblára került hat magyar közül három az első fordulóban kikapott, kettő pedig – Peterdi mellett a világbajnoki címvédő Siklósi Gergely – a másodikban, a legjobb 32 között búcsúzott. Siklósi Gergely biztosan tartja az első helyét az egyéni tokiói kvalifikációs pontverseny élén. 

Forrás: MOB


TAG