Hazánk rendezi a tokiói 3×3-as kosárlabdatorna utolsó kvalifikációs selejtezőjét

A nemzetközi szövetség (FIBA) honlapjának beszámolója szerint Japánban, Ucunomijában jelentették be ünnepélyes keretek között Hamane Niang FIBA-elnök és Andreas Zagklis FIBA-főtitkár jelenlétében, hogy 2020 áprilisában Budapest ad otthont a 3×3-as kosárlabda utolsó olimpiai selejtezőtornájának.

Az olimpián 8-8 férfi és női válogatott vehet részt.

A tokiói ötkarikás játékokon már biztos résztvevő, nemenként négy csapat:

A férfiaknál Szerbia, Oroszország, Kína, valamint a rendező Japán, míg a nőknél Oroszország, Kína, Mongólia és Románia.

A márciusi, indiai selejtezőtornán 20–20 válogatott indulhat. 

Indiában a nőknél a világbajnoki ezüstérmes magyarok a hollandokkal, az észtekkel, a fehéroroszokkal és Srí Lanka válogatottjával kerültek egy ötösbe. A húsz résztvevő közül mindkét nemnél három csapat szerez indulási jogot a japán fővárosba.

Amennyiben Indiában nem jár sikerrel Károlyi Andrea együttese, egy hónappal később a budapesti hatcsapatos tornán is harcba szállhat az utolsó kvótáért, akárcsak a férfi válogatott, amely ugyancsak résztvevője a záró viadalnak.

A 3×3-as kosárlabdában – amely új számként szerepel a 2020-as olimpia műsorán – tíz percig vagy 21 pontig tart a mérkőzés, amelyet egyetlen palánkra vívnak a háromfős (egy cserelehetőséggel rendelkező) csapatok. 

Minden dobás egy pontot ér, kivéve a körgyűrűn kívülieket, amelyekért két pont jár. A mérkőzések közbeni egy időkérésnél csak a játékosok lehetnek jelen, a szövetségi kapitány nem. 

Forrás: MOB – Fotók: fiba.basketball