Novemberben rajtol a kajak-kenusok felkészülése az olimpiára

Alig nyolc hónappal a tokiói olimpia rajtja előtt a Magyar Kajak-kenu Szövetség sajtóreggelire hívta a média képviselőit, hogy röviden értékelje az elmúlt év eredményeit és felvázolja a jövő év terveit. 

Schmidt Gábor, a szövetség elnöke sikeresnek ítélte a szegedi világbajnokságot. Tízezres nézőszám követte a napi döntőket, amelyen 13 olimpiai kvótát szereztek versenyzőink. Ezzel a teljesítménnyel elégedett személy szerint is az elnök. Kevés idő maradt a pihenésre, hiszen hamarosan megindul a hosszú menetelés az olimpiáig, amelyet felkészülten vár a szövetség.

A következő év hazai rendezésű eseményeiről elmondta, hogy régi vágyuk teljesül azzal, hogy Budapest rendezheti meg a jövő évi maraton Európa-bajnokságot. A helyszín Csepel lesz. Jó eséllyel pályázik a szövetség a nem olimpiai versenyszámok világbajnokságának megrendezésére, amit ismét Szegeden rendeznének. Továbbá ősszel megrendezik az utánpótlás korosztály nagy seregszemléjét, az Olimpiai Reménységek Versenyét.

Hüttner Csaba, a síkvízi szakág szövetségi kapitánya beszélt a pótkvalifikációról, az egyes szakágak olimpiai felkészülési és válogatási elveiről, az olimpiai indulás lehetőségeiről és a 2020-as versenyekről.

Öt olyan versenyszám van, amelyben nem szereztünk a hazai rendezésű világbajnokságon olimpiai kvótát. A férfi K-1 200m-en és K-2 1000m-en, továbbá a női C-1 200m-en 1-1 kvóta megszerzésére lehet még esélyünk. A férfi kenu két olimpiai számában pedig C-1 és C-2 1000m-en gyűjthetünk be maximum 3 olimpiai kvótát. 

Ezeket a kvótákat a racicei pótkvalifikációs viadalon, továbbá a duisburgi világkvalifikációs versenyen szerezhetik meg sportolóink, utóbbin csak az egyes versenyszámokban. Ezeken a viadalokon csak olyan sportolók ülhetnek a hajókban, akik még nem szereztek kvótát nemzetüknek. Hogy kik is induljanak Racicében, arra a viadal előtt egy héttel rendezendő válogató ad majd választ.

Az Európa-bajnokság a szakvezetés számára egy fontos állomás lesz. Ezen lehet majd felmérni, hogy hol is tartanak ellenfeleink. Az ottani tapasztalatok adhatnak választ arra is, hogy az olimpián az egyes és páros számokban milyen esélyekkel érdemes akár két egységet is rajthoz állítani.

Ezután a szövetségi kapitány sorra vette az egyes szakágakat.

A női kajak szakág áll a legjobban, hiszen a világbajnokságon megszerezte a maximális 6 olimpiai kvótát. Hogy kik is ülhetnek majd az egyes hajókban, az a válogatók során dől majd el. Azt, hogy kik alkotják majd a négyest, azt az egyes hajóban nyújtott teljesítmények döntik majd el. A duplázásról az dönt, hogy az ne zavarja az éremesélyes egységek teljesítményét. 

Az már biztos, hogy a K-1 200m és K-2 500m-en duplázási lehetőség nincs, hiszen ezt a két számot azonos napon rendezik. A női kajak szakág kihagyja a világkupákat. Az Eb előtt egy héttel válogatón dől el, kik indulhatnak a kontinensviadalon. Az ottani jó teljesítmény le is zárhatja a nők számára az olimpiai kvalifikációt.

A férfi kajakosok eddig 5 kvótával rendelkeznek. Számukra a pótkvalifikáción egyetlen kvóta megszerzése lehetséges. A minél sikeresebb szereplés érdekében már idén novemberben elutazik egy 12 fős csapat Sevillába edzőtáborba. Ami a kajaknégyeseket illeti, Racice előtt válogató lesz K-1 200 és 400 méteren, valamint K-2 500-on, s a legjobban teljesítő nyolc versenyzőből szeretnék kialakítani a legjobb egységet. A négyes hajó eredményes szereplése érdekében 2-2 hajó versenyez majd különböző összetételben az egyes viadalokon.

Női kenuban két kimagasló eredményeket szállító sportoló szerezte meg a 2 olimpiai indulási jogot. Még a női 200m távon vagyunk adósak egy kvótával. Ha ez nem jön össze, akkor is megoldható, hogy akár mindkét versenyzőnk az egyes számban is induljon az olimpián.

A férfi kenus szakág adós még a jó teljesítménnyel. A 3 kvóta megszerzése igen nehéz feladatnak ígérkezik. A szakvezetés úgy látja, a C-2 1000m-en van nagyobb esély a kvótaszerzésre, hiszen a világbajnokságon a magyarok előtt végzett kvótáról lemaradt nemzetek egységeiben olyan sportolók szereztek más versenyszámban kvótát, hogy ezek az egységek csak más, vélhetően gyengébb összeállításban szerepelhetnek a pótkvalifikációs versenyeken.

Többen vannak a felkészülés során számba vehető versenyzők, de ezeknek a sportolóknak fejben kell eldönteniük, hogy mit tudnak vállalni, mire lehetnek képesek a sikeres szereplés érdekében.

Boros Gergely szakmai igazgató beszélt a tokiói pályáról és a csapat elszállásolásáról. Elmondta idén személyesen győződhetett meg arról, hogy jó körülmények várják majd a csapatot a japán fővárosban, bár a magas hőmérséklet és páratartalom valószínűleg mindenkit kihívás elé állít.

A küldöttségünk nem az olimpiai faluban, hanem egy pályához közeli szállodában lakik majd a verseny ideje alatt, már szervezik az utazást és a hajók kiszállítását. A csapat első turnusa július 27-én, a második 29-én utazik ki Japánba, az olimpiai versenyek augusztus 3-án kezdődnek.

Schmidt Gábor vállalkozott Storcz Botond szakágvezető helyett a szlalom olimpiai esélyeiről tájékoztatni a megjelenteket. A kvalifikációs vb-n nem sikerült a kvalifikáció az elindult magyar versenyzőknek. Még nem ismert, hogy a vb-n kajakban és kenuban is eredményesen szereplők melyik versenyszámot választják a kvótaszerzés szempontjából. 

A magyar várakozásokat illetően elmondta, a vb-n kenuban kitűnően rajtoló Julia Schmid (aki korábban még osztrák színekben vb-bronzérmet is szerzett) az elődöntőt elrontotta, de esélyesnek számít. Ha a pótkvalifikációs Eb-n 2020-ban azt mutatja, amit tud, akkor ott lehet az olimpián. Rajta kívül a fiatal Rácz Koppány dicsérhető, de vele csak a 2024. évi olimpián lehet reálisan kvótaszerzőként számítani.

A sportolók tiszta felkészülése érdekében a szövetség megfelelő összeget különített el az ellenőrzésre. Külön szerződést kötöttek a Magyar Antidopping Csoporttal a sportolók ellenőrzésére. Továbbá a zéró tolerancia elvét követve a sportolók a MOB által előírt 4 ellenőrző vizsgálaton is meg kell, hogy jelenjenek.

Befejezésül a szövetség elnöke elmondta, hogy személy szerint maximálisan elégedett lenne, ha sportolóik 5 éremmel térnének haza az olimpiáról, közte két arannyal.

A síkvízi kajak-kenu válogatott nemzetközi versenyei az olimpiáig:

Május 6.: európai olimpiai pótkvalifikációs verseny, Racice
Május 8-10.: világkupa 1, Racice
Május 21-24.: világkupa 2, Duisburg
Május 21-24.: világ pótkvalifikációs verseny, Duisburg
Június 4-7.: Európa-bajnokság, Bascov
Július 10-12.: nem olimpiai versenyszámok világbajnoksága, Szeged
Augusztus 3-8.: olimpia, Tokió

Forrás: MOB – Fotó: kajakenusport.hu