Tokiói újdonságok: Fejlett biztonsági intézkedések és teljesen akadálymentes hozzáférés

A biztonsági főtisztviselők azon fáradoznak, hogy a játékok versenyzői és rajongói biztonságos környezetben legyenek, így hat új biztonsági iránymutatást igazítanak a 2020-as tokiói olimpiához, valamint az olimpia egész területét akadálymentesítették.

A legújabb technológiai fejlesztések minimálisra csökkentik a biztonsági fenyegetettséget, közölték a szervezők az október 15. és 18. között rendezett tokiói nemzetközi sajtótájékoztatón.

Amellett, hogy a versenyhelyszíneken járőrözni fognak, a nézőket pedig a gyalogos ellenőrzőponton (pedestrian screening area, PSA) is ellenőrzik a jegyszedés előtt. Az akkreditációs ellenőrzőpontokon pedig a médiastáb, az érdekeltek és a sportolók egyszerűsített arcfelismerő ellenőrzésen fognak átesni, mielőtt átmennének a gyalogosmegfigyelésen, valamint csak személyazonosító chipekkel tudnak tovább haladni. 

A kijelölt jármű átvilágítási területen pedig minden járatot átvizsgálnak, mielőtt tovább haladnának a stadionokba, természetesen csak azok a járművek, amelyek előzetesen engedélyt és parkolási hozzáférést kaptak.

Mindezt egy központi biztonsági irányítóközpontból fogják szabályozni. A japánok az előző játékok tapasztalatait is figyelembe véve alakítják ki a mostani rendszert.

„Az akadálymentesített Tokió fogja a valaha volt legjobb olimpiát és paralimpiát rendezni.” – ezzel nyitotta előadását a Tokió 2020 szervezőbizottságának helyettes főigazgatója, Katsura Enyo a nemzetközi sajtótájékoztatón, amelynek célja a legújabb fejlesztések és előkészületek ismertetése.

„Olyan változatos várost igyekszünk teremteni, nincsenek határok, ahol képességektől függetlenül. Azon dolgozunk, hogy minden helyszín akadálymentesített legyen, valamint igyekszünk ezt az utcákon és a turistalátványosságok közelében is megvalósítani.” – mondta Enyo.

A tokiói városi önkormányzat például városi rendeletben határozta meg a szállodai szobák méreteit annak érdekében, hogy a kerekesszékes vendégek is élvezhessék a hotelek szolgáltatásait az olimpiai és paralimpiai játékok alatt.

A Tokiói-öböl hét helyszínéből ötben már elkészült az akadálymentesítés, míg az Ariake Arena és a tokiói vizes központ várhatóan decemberben és januárban készülnek el.

„Tokió lesz az első olyan város, amely másodjára rendez paralimpiát, így azt valljuk, hogy a 2020-as tokiói játékok nem lehet sikeres a paralimpiai játékok nélkül. „

Enyo bemutatta a „Smooth Biz” (zökkenőmentes üzlet) ötletét, amelynek célja, hogy különböző utazási programokkal csökkentse a forgalom torlódását. A projekt egyensúlyt kíván teremteni a gördülékenyebb közlekedés és a gazdasági tevékenységek között, hogy a japán fővárosban rendezendő ötkarikás esemény sikeres legyen és Tokió váljon az egyik legbiztonságosabb várossá a világon.

A prezentációja zárásaként Enyo hozzátette, hogy tudja, a rögbi-világbajnokság mekkora izgalmat hozott Japánba, és az csak egy sportág volt…

„Alig várom, hogy jövőre mindenkit üdvözöljek Tokióban, a legjobb olimpiai játékokon.”

Forrás: MOB-insidethegames.com – Fotó: Gettey Images, Tokyo2020