Svájcban a NOB elnöke is fogadta az ifjúsági olimpia lángját

Alig több mint 100 nappal a III. Téli Ifjúsági Olimpiai Játékok (YOG) kezdete előtt a verseny lángja megérkezett a házigazda Lausanne-ba. A 26 svájci kanton mindegyikét bejáró fáklyásmenet egy igazi ötkarikás fesztivál kezdetét jelenti az alpesi államban.

Az Olimpia Házától mindössze néhány méterre fekvő Pierre de Coubertin Stadionban Vaud kanton 3000 diákja és 400 vendége gyűlt össze a téli ifjúsági olimpia ünneplésére, amely alig négy hónap múlva veszi kezdetét Lausanne-ban. A NOB elnöke, Thomas Bach, valamint a játékok szervezőbizottságának elnöke, Virginie Faivre egyaránt jelen voltak, amikor a játékok zászlaja a svájci, a francia és az olimpiai lobogó társaságában az égbe emelkedett.

A különleges eseményre 10 és 15 év közötti gyerekek érkeztek, a szervezők pedig Lausanne és Vaud vezetői, valamint az ifjúsági olimpia rendezői voltak. Minden környező település két diákot delegálhatott a rendezvényre, ahol községük zászlajáért cserébe a játékok hivatalos lobogóját kapták ajándékul. A zászló az ifjúsági olimpia szellemét, valamint a barátság és a tisztelet értékeit is szimbolizálja.

Az ötkarikás fáklya – melynek tüze néhány nappal korábban gyulladt fel Athénban – szeptember 21-én érkezett az olimpiai fővárosba. A stadionban négy fiatal közreműködésével lobbant lángra – a közönség hatalmas ovációja közepette. A hivatalos procedúrát egy „flash mob” követte, melyen pontosan 2020 gyermek vett részt, akik egy óriás kantoni zászló kialakításával ünnepelték a játékok egyesítő erejét.

A láng útját különböző kulturális rendezvények követik majd szerte Svájcban. A fesztiválhangulat a szomszédos Franciaországba is átterjed: a fáklya az itteni helyszínekre is ellátogat majd.

Forrás: MOB-olympic.org – Fotó: Greg Martin/IOC