A judós Karakas Hedvig taskenti GP-győzelmével értékes kvalifikációs pontokat szerzett az olimpiára

Karakas Hedvig (57kg) a taskenti olimpiai kvalifikációs Grand Prix-viadalon megszerezte versenyzői pályafutása második Grand Prix-győzelmét.

Karakas Hedvig a Nemzetközi Szövetség (IJF) 2009-ben indított World Tour-sorozatban eddigi huszonhárom medált gyűjtött be, de csak egy volt a legfényesebb: 2014-ben a kazah Grand Prix során nyert a magyar versenyző.

A mostani viadalon egyaránt ipponnal győzte le az indiai Tariyalt, az ukrán Szkorát, majd a vb-bronzérmes holland Verhagent is.

Az elődöntőben csaknem tíz percen át gyűrte egymást Karakas Hedvig és az Ázsia-bajnoki ezüstérmes, párizsi Grand Slam-győztes dél-koreai Kvon. Az aranypontot érő intést végül Kvon gyűjtötte be, így Hédi bejutott a fináléba.

A döntőben az a bolgár Ilieva következett, aki pár hete a tokiói vb-n győzte le Karakast. Most elérkezett a visszavágás ideje, vazarival verte régi riválisát, s szerezte meg pályafutása második Grand Prix-aranyát!

Ezzel az aranyéremmel hétszáz világranglistapont is járt, amivel számításaink szerint a magyar judós bekerül az első tíz közé az olimpiai kvalifikációs rangsorban. Ez nagyon jó esélyeket ígér számára a harmadik olimpiai részvételért. 

Az üzbég viadalon hatvannyolc ország 418 judósa vett részt, a verseny további magyar versenyzői helyezetlenül végeztek. Az olimpiai kvalifikációs sorozat két hét múlva a brazil Grand Slammel folytatódik.

Forrás: MOB