Környezettudatosan az olimpia szellemében

Kicsivel több, mint három hónap és kezdetét veszi a III. Téli Ifjúsági Olimpiai Játékok (YOG) Lausanne-ben. Az érintett sportágak szakszövetségeinek tartott hétfőn délelőtt tájékoztatást a MOB nemzetközi ügyekért felelős főmunkatársa és egyben csapatvezetője, Dósa Viktória. A megjelenteket Vékássy Bálint főtitkár is köszöntötte, a konzultáción részt vett Fábián László sportigazgató is.

Bár a 2020-as év főeseménye a tokiói játékok, az újévet rögtön a téli sportok utánpótláskorú versenyzőinek nemzetközi seregszemléjével kezdjük, hiszen 2020. január 9-én lobban fel a láng az olimpia fővárosában, Lausanne-ban, melyet szeptember 17-én gyújtanak meg Athénban. Dósa Viktória csapatvezető elmondta, hogy néhány napja érkezett vissza a játékok helyszínén rendezett csapatvezetői szemináriumról, ahol többek között az egyes létesítményekről, illetve a helyi közlekedési lehetőségekről is képet kaptak.

A játékok otthona maga Lausanne és vonzáskörzete lesz, kivéve a hosszúpályás gyorskorcsolyánál és a bob-számoknál, mely sportágakat St. Moritz látja majd vendégül, előbbinél egy igen különleges helyszínen, hiszen egy tó jegén alakítják ki a pályát. A városon belül rendezik a jégkorong, a műkorcsolya, valamint a short track-versenyeket. A francia területnek számító Les Tuffes ad majd otthont a síugrás, az északi összetett, illetve a biatlon-versenyszámoknak. A sífutásnak Vallée de Joux; a freestyle sí, showboard és ski mountaineering (túrasízés) versenyeknek Leysin és Villars; az alpesi sínek Les Diablerets; a curlingnek pedig Champéry lesz a helyszíne.

A megnyitó-ünnepség január 9-én este nyolc órakor kezdődik, míg a záró-ceremóniára január 22-én 19.00 órától kerül sor. Az EYOF-hoz hasonlóan az érmek átadását itt is egy központi helyszínen, az úgynevezett Medal Plaza-ban rendezik majd meg, minden este 19.00 és 20.00 óra között.

Az ifi olimpiát minden szempontból áthatja a fenntarthatóság, a környezettudatosság kérdésköre, aminek kapcsán sok újítást vezettek be, melyek olykor eltérnek az eddig megszokottól. Az egyik ilyen a csapatok utaztatása. Eddig az volt a bevett szokás, hogy a sportolók elejétől a végéig részt vesznek a játékokon, és ha nem indokolt, a versenyük befejezése után is maradnak a helyszínen. Most a csapatok két turnusban érkeznek majd – kivéve a curling és a hosszúpályás gyorskorcsolya – az ifi olimpiára, és mindenki addig maradhat csak, ameddig a versenye tart. Ehhez kapcsolódóan minden turnusnak lesz úgynevezett üdvözlő gyűlése, illetve búcsúztató partija.

További újítás még, hogy az ökológiai lábnyom csökkentése és a környezettudatosságra nevelés szempontjából nem lesznek külön transfer-járművek, hanem az amúgy szervezetten és sűrűn működő tömegközlekedés igénybevételére szólítják fel a fiatal sportolókat és kísérőiket. Ez szorosan összefügg a NOB ezirányú törekvéseivel is, és markáns edukációs részét is képezi a téli YOG-nak. A könnyebb eligazodás segítendően mindenkit erre kijelölt önkéntesek kísérnek majd „háztól házig”. Az egész esemény önkénteslétszáma több mint 3000 főt számlál.

Korábban már írtunk róla, hogy az ifi olimpiai falu a lausanne-i egyetem campusán kapott helyet, a csapatokat pedig az úgynevezett Vortex épületben szállásolják el, melyet a játékok után az egyetemisták vehetnek majd birtokba. A Vortex egy különleges, kör alakú, 8 emeletes építmény, ami magába foglalja az apartmanok mellett a poliklinikát, az Athlete 365 edukációs programot, az önkiszolgáló mosodát és fiatalok lévén a tanulószobákat is.

Az ifi olimpia közel két hete alatt 8 sportág 16 szakágában osztanak érmet, összesen 81 éremceremónián. Hetven nemzet képviselteti magát a játékokon, a gener equality (nemi egyenlőség) jegyében mintegy 1880, 15 és 18 év között fiatal vesz majd részt. Magyarország eddig hat szakágban – biatlon, curling, jégkorong, műkorcsolya, rövidpályás gyorskorcsolya és síugrás – szerzett már kvalifikációt és további ötben – alpesi sí, nagypályás gyorskorcsolya, sícross, sífutás és snowboard – még várható. A fiatal sportolókra is érvényes a MOB hatályos dopping, illetve droghasználati szabályzata; hamarosan elkészülnek a kommunikációs és marketing vonatkozások is.

A tájékoztatón részt vett két szövetség frissen kinevezett főtitkára: Müller Anna a curling, Szentgyörgyi Zoltán pedig a sí szövetség képviseletében. Utóbbitól jelen volt az elnök, a világkupa-bronzérmes, olimpiai hetedik helyezett Miklós Edit is, valamint eljött még olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázónk, Knoch Viktor is. Viktort az a megtiszteltetés érte nemrég, hogy a szervezők beválasztották abba a 13 példaképet számláló társaságba, akik a játékok alatt megosztják tapasztalataikat a versenyzőkkel, valamint különböző oktatásokon és workshopokon beszélnek majd a teljesítmény-fejlesztésről, karrier-menedzsmentről, fair play-ről, vagy a sérülések megelőzéséről.  

Forrás: MOB