32 magyar sportoló utazik az I. Strand Világjátékokra

Nem egész egy hónap múlva rajtol Dohában az első alkalommal meghirdetett Strand Világjátékok (World Beach Games, WBG).

Az október 12. és 16. között a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének (ANOC) égisze alatt zajló multisport-eseményre 32 magyar versenyző utazik, akik öt sportágban állnak majd rajthoz – emelte ki Fábián László csapatvezető az érintett sportági szakszövetségek képviselőinek tartott konzultáción a MOB székházában.

Az eseményre 97 nemzet sportolói szereztek kvótát. A multisport-eseményen a közel 1200 sportoló összesen 14 sportágban állhat rajthoz. A magyarok aquatlonban, karatéban, nyíltvízi úszásban, strandbirkózásban és strandkézilabdában fognak megmérkőzni. A Magyar Csapat egyik húzóembere minden bizonnyal a nyíltvízi úszásban világbajnok és olimpiai kvótás Rasovszky Kristóf lehet.

Fábián László elmondta, hogy a nevezést hosszas kvalifikációs időszak előzte meg. Elhangzott, hogy eredetileg San Diego lett volna a világjátékok házigazdája, de a város időközben visszalépett, és a „beugró” Dohának nem volt hosszú ideje az előkészületekre, de a helyszíni csapatvezetői értekezleten úgy tűnt, minden időre a helyére kerül.

Az első alkalommal meghirdetett esemény bemutatása után az utazási, étkezési és egészségügyi vonatkozások kerültek napirendre.

Dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping csoport vezetője kijelentette, hogy minden sportolónak negatív volt a dopping- és drogtesztje. Dr. Tállay András és dr. Tóth Szabolcs csapatorvos az utazással, kinttartózkodással kapcsolatos elővigyázatosságokról beszélt.

Felhívták a figyelmet többek közt az utcai árusoknál történő étkezés és a csapvízfogyasztás kerülésére. Beszéltek a várható nagy melegről és páratartalomról, a folyadékpótlás fontosságáról. Elhangzott az is, hogy a kiutazó sportolóknak a Sportkórházban (OSEI) egészségügyi szűrésen kell részt venniük.

Fábián László tolmácsolta Szabó András kommunikációs vezető közösségi médiahasználattal kapcsolatos felhívását is.

Forrás: MOB