Öttusa-vb: Mind a négy magyar férfi öttusázó döntős!

Mind a négy magyar induló bejutott a férfi hagyományos verseny döntőjébe a budapesti olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokságon.

A vb negyedik napján, csütörtökön három csoportban küzdött a 88 fős mezőny a selejtezőben, mindegyikből az első tíz hely ért automatikus finálét, további hat versenyző pedig pontszáma alapján lépett tovább.

A B csoportba került a 2009-ben egyéni világbajnok, 2012-ben olimpiai bronzérmes Marosi Ádám és a 2017-ben vb- és Eb-ezüstérmes Kasza Róbert, a C-be pedig a magyar férfi öttusázók közül eddig egyedüliként tokiói kvótás Demeter Bence, illetve Regős Gergely. Mindkét csoport, melyben hazai érintettség volt, úszással kezdett, majd vívott a kombinált szám előtt.

Marosi 1:58.33 perccel a negyedik időt érte el 200 méteren a Nemzeti Közszolgálati Egyetem uszodájában, Kasza (1:59.21) pedig hetedik volt az első szám után.

“Az elmúlt időszakhoz képest csúcsformában úsztak a fiúk. Bár az eredményük nem egyéni rekord, de közel jártak ahhoz, ami mutatja, hogy jó állapotban vannak” – mondta Martinek János, a férfi válogatott szövetségi kapitánya.

Kasza a Ludovika Arénában rendezett vívást remekül kezdte, volt 6-0-ja is, de azután visszaesett, végül 14 győzelemmel és 14 vereséggel fejezte be ezt a számot, amivel 14. lett. Marosi gyengébben kezdett, később jött bele, és 13/15-ös mutatóval a 17. helyen végzett.

A kombinált szám előtt Kasza 12., Marosi 16. volt, így nehéznek ígérkezett a négy lövészettel megszakított 3200 méteres futás, már csak azért is, mert nagyon sűrű volt a mezőny. A zárószám Marosinak sikerült jobban, felzárkózott a nyolcadik helyre, ezzel közvetlenül döntős lett. Kasza a 11. helyen futott a célba, de később kiderült, hogy pontszáma elég volt a fináléhoz.

 

“Ha elmesélném, milyen gondolatok jártak a fejemben futás közben…” – kezdte értékelését Marosi. “Az első nyolcszáz után úgy éreztem, megvan az erő, próbáltam úgy felépíteni, hogy ne lőjem el az összes puskaport. Nagyon nehéz volt! A vívóteremben megint bevertem néhány koporsószöget. Hektikus volt a vívásom, voltak szép momentumok és gödrök is benne. Rezgett a léc, de megvan a döntő”.

“Borzalmas volt!” – szögezte le Kasza. “Több holtpontom is volt a nap során, de a szívemet és a lelkemet is beleadtam. Ez a szenzációs közönség sehol máshol nincs meg. Nem tudom, hogy a vívóteremben mi történt velem a 6-0-s kezdés után… Meg kellett volna nyugodnom, aztán sorra követtem el az amatőr hibákat”.

Demeter (2:00.47) az úszásban nyolcadik lett csoportjában, eredményével elégedett volt, mint mondta, nem úszta ki magát teljesen. Regős (2:03.67) viszont csak a 25. időt érte el.

Aztán a vívásban Demeter remekelt, 21 ellenfelét legyőzte és csupán nyolctól kapott ki – ez itt a legjobb eredmény volt -, összesítésben az élre állt. Elsőként kezdhette meg a kombinált számot, melyben jó darabig stabilan őrizte élcsoportos pozícióját és még az is belefért a versenyébe, hogy a harmadik lövősorozatában csak 16 kísérletből jött össze neki az öt zöld lámpa. Végül az összetömörödő bő élbolyban, ötödikként ért célba.

“Mindent végre tudtam hajtani a délelőtt során, nem is volt hullámvölgyem. A kombinált számban a harmadik lövészetem nagyon gyengén sikerült, saját dolgomat nehezítettem meg vele. Szerencsére a közönség plusz erőt adott, és utána javítottam. Jó lenne a döntőre átmenteni ezt a formát vívásban, a lövészeten pedig javítani kell” – értékelte teljesítményét Demeter, aki úgy folytatta, hogy futásban vannak hiányosságai a novemberi és márciusi bokaműtétek miatt. “Realista vagyok, tudom, hogy fizikálisan nem vagyok csúcsformában, ezért a technikai számokban kell odatenni magam a döntőben”.

Regős is jól vívott, 17 győzelemmel és 12 vereséggel jött le pástról. Ő 13. volt a zárószám előtt, az automatikus továbbjutást jelentő 10. helytől 13 másodperc választotta el. A táv során folyamatosan ott haladt a “döntő közelében”, az utolsó kört is jól bírta, végül hetedikként zárt.

“Úszásban picit jobbat vártam magamtól” – mondta Regős. “Vívásban jó párost alkottunk Bencével, voltak jó pillanataim, tudatosan bevitt találataim a páston. A kombinált számban az utolsó kör nem esett jól, azt viszont élveztem, hogy sorra előzöm meg a többieket.”

“A két legrutinosabb versenyző, Marosi és Kasza saját helyzetét nehezítette meg délelőtt” – összegzett Martinek János, aki emlékeztetett rá, hogy Marosinak megvan a vívótudása, hiszen magyar bajnok is volt párbajtőrben. Szerinte fejben dől el, mit hoz ki az adott napon magából. “A csodás közönség segítségével, nagy küzdéssel jutottak döntőbe. Demeter és Regős viszont biztosan lépett tovább. Nagyon jól vívtak, és ennek köszönhetően a lövészetben elkövetett hibák is belefértek a teljesítményükbe”.

A női döntő a körvívással már csütörtökön elkezdődött, majd pénteken folytatódik, a férfiak fináléja pedig pénteken indul és szombaton ér véget. Mindkét versenyben három olimpiai kvóta megszerzésére van lehetőség.

Infó: MTI, Fotó: MTI/Kovács Tamás