Fiatalokkal a dopping ellen

Vajon a doppingellenes programok hatékonyan riasztják el a sportolókat a tiltott szerek használatától? Segítségükre vannak versenyzői karrierjük kihívásainak leküzdésében? Ezen kérdésekre keresték a kutatók a választ az idei két EYOF-on. 

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság által finanszírozott projektet az Európai Olimpiai Bizottság (EOC), valamint a tiroli Health & Life Science University egészségügyért felelős intézete támogatta.

A munka a 2018-as ifjúsági olimpián kezdődött Buenos Airesben, majd a 2019-es szarajevói téli, illetve a bakui nyári EYOF-on folytatódott. A két európai sportesemény alatt több mint 1200 fiatal, 14 és 18 év közötti sportolót kérdeztek meg a kutatócsapat tagjai a teljesítményfokozó szerekkel kapcsolatban – ez az összes résztvevő csaknem harmadát jelenti. A vizsgálat elektronikus kérdőívek segítségével zajlott. 

„Nagyon örülünk a sikeres bakui és szarajevói adatgyűjtésünknek, valamint a magas részvételi aránynak. Hosszútávon az eredmények lehetővé tehetik számunkra, hogy meghatározzuk azokat a doppingellenes lépéseket, amelyek hatékonyak, és a specifikus esetekben is működőképesek.” – mondta prof. dr. Cornelia Blank, a csapat vezető kutatója.

A kérdőívekből levont következtetések hatalmas segítséget nyújthatnak a jövő prevenciós folyamatainak meghatározásában. 

A résztvevők mind aláírták az EOC zászlaját is. A szarajevói és a bakui lobogót decemberben, az EOC Sportolói Bizottságának dublini fórumán mutatják be. 

Forrás: MOB-eurolympic.org – Fotó: eurolympic.org