Kovács Sarolta 13. helye olimpiai kvótát ért az öttusa Európa-bajnokságon

Egy nappal Demeter Bence olimpiai kvótaszerzése után Kovács Sarolta a bath-i női öttusa Európa-bajnokság fináléjában a 13. helyen végzett. Ez a helyezése a nyolcadik olimpiai kvótát jelentette a nők mezőnyében. 

A vasárnapi női döntő 36 fős mezőnye a férfiakhoz hasonlóan reggel az úszással kezdődött. A magyarok közül Kovács Sarolta volt a leggyorsabb, 2:12.21 perc alatt teljesítette a 200 métert, amivel negyedikként végzett, a győztes francia Elodie Clouveltől (2:10.03) bő két másodperccel elmaradva. A legjobbakat felvonultató utolsó futamba került Gulyás Michelle is, aki hatodikként csapott a célba, összességében pedig a nyolcadik időt (2:14.41) érte el. A finálé harmadik magyar résztvevője, Guzi Blanka 2:19.96-tal zárt, ezzel 22. lett. Hármójuk közül egyedül Kovács javított – fél másodpercet – a selejtezős eredményén.

A várakozásnak megfelelően vívásban is ő volt a legeredményesebb: 21 ellenfelét győzte le, és 14-től kapott ki. Kállai Ákos szövetségi kapitány értékelése szerint, “jól mozgott, jól fogta” az asszókat, de akadt négy olyan pár, amelynek mindkét tagjától vereséget szenvedett, pedig ezen a szinten 0-2-es eredményeket nem szabadna hozni. A 18 éves Gulyás visszafogottabb kezdés után a vége felé magára talált, 16/19-cel végzett, míg a 20 esztendős Guzi, aki mindössze négy éve öttusázik, csak kilenc ellenfelénél bizonyult jobbnak.

Ezután következett a bónuszvívás, amelyben a körvívásban 36. helyezett mérkőzött meg először a 35-kel, a győztes maradt a páston, és így haladt a sor az elsőig. Minden győzelem egy pontot ért, míg a körvívásban hatot. A magyarok közül csak Gulyás tudott újabb pontot szerezni, mégpedig kettőt. Kovács hetedik, Gulyás 23., Guzi 36. lett a vívásban, melyet a fehérorosz Irina Praszjancova nyert meg 27/8-as eredménnyel. Összetettben Kovács a 4., Gulyás a 18., Guzi a 36. a lovaglás előtt.

Kovács Sarolta a lovaglás előtt negyedik volt, így egy hibátlanhoz közeli teljesítménnyel megerősíthette volna pozícióját a közvetlen élcsoportban, mivel itt is – akárcsak a férfiaknál szombaton – sok volt a rontás. Jól is kezdett, stabilnak tűnt a lovaglása, megvolt a tempója, de a 3-as akadálynál hirtelen megállt a lova, majd az ismételt próbálkozásnál leverte a rudat. Ez tíz, illetve hét pont levonással járt, és közben ment az idő is.

Kovács a folytatásban összeszedte a lovát, amely csak az utolsó, a 12-es akadályt húzta még le. A hibákért 24, időtúllépésért 9 pontot vontak le tőle, így a lehetséges 300-ból 267-et szerzett. Ugyanez a ló az első fordulóban három veréssel ment végig. A másik két magyarnak, a lényegesen kevesebb tapasztalattal rendelkező Guzi Blankának és Gulyás Michelle-nek hasonló feladatot kellett megoldania, ugyanazt a lovat kapták, mivel előbbi 36., utóbbi pedig 18. volt két szám után. Guzi nyolc, Gulyás négy veréssel teljesítette a pályát, és mindkettejüknél volt időtúllépés (237 illetve, 263 pont). Összetettben Kovács a 7., Gulyás a 18., Guzi pedig a 31. helyen várta a lövészettel kombinált futást.

Kovács a 3000 méteres távnak a vezető fehérorosz Praszjancova mögött 26 másodperc hátránnyal vágott neki. Az első lövősorozat után hatodik volt, majd egy bollyal a 6-9. helyen ment ki az állásból, a harmadik lövészeténél viszont négyet is hibázott, ezzel hátrébb szorult. Az utolsó sem sikerült túl jól, így a negyedik futószakaszt már a “kvótahatáron” teljesítette. Nehéz volt követni, hogy hányadiknak kell beérnie, mint utóbb elmondta, ő sem volt tisztában a pontos helyzetével, csak azzal törődött, hogy a hajrában visszaelőzze a lengyel Oktawia Nowackát, ami végül éppen kvótát ért számára.
A 18 éves Gulyás Michelle jól versenyzett, 19. lett. A 20 Guzi Blanka már azzal bravúrt hajtott végre, hogy beverekedte magát a döntőbe, a 29. helyen fejezte be a versenyt. A magyar csapat a hatodik helyen végzett. 

Végeredmény: Európa-bajnok: Asadauskaite Laura (Litvánia) 1390, 2. French Kate (Nagy-Britannia) 1381, 3. Praszjancva Iryna (Fehéroroszország) 1364, 4. Muir Joanna (Nagy-Bitannia) 1357, 5. Schleu Annika (Németország) 1350, 6. Silkina Volha (Fehéroroszország) 1346, 7. Summers Francesca (Nagy-Britannia) 1336, 8. Coyle Natalya (Irország) 1335, 9. Venckauskaite Gintare (Litvánia) 1334, 10. Oteiza Marie (Franciaország) 1333, 11. Ibatullina Adelina (Oroszország) 1329, 12. Kohlmann Janine (Németország) 1328, 13. Kovács Sarolta (Magyarország) 1326

A verseny végén úgy osztották ki a nyolc olimpiai kvótát, hogy a győztes litván Laura Asadauskaite már a világkupa-döntő győzelmével kvótás volt, így a kilencedik helyezett is örülhetett. Mivel egy nemzetből csak egy versenyző juthatott kvalifikációhoz, a brit Muir és Summers, a fehérorosz Silkina, illetve a német Kohlmann eredménye is kiesett az elosztásnál, és a 13. Kovács lett a nyolcadik kvótás versenyző.

A kvalifikáció névre szól, de mivel egy országból nemenként csak két öttusázó indítható a nyári játékokon, amennyiben több magyar versenyzőnek lesz kvótája, a szövetség dönti el, hogy kit indít az olimpián. A bath-i öttusa Európa-bajnokságon a magyar csapat megszerezte a maximálisan begyűjthető két kvótát, így a Magyar Csapat már 33 hellyel rendelkezik a tokiói olimpiára.

Az öttusázók legközelebb a szeptemberi budapesti világbajnokságon szerezhetnek indulási jogot az olimpiára. Mindkét nem egyéni versenyének dobogósai alanyi jogon válthatják meg repülőjegyüket a játékokra.

Forrás: MOB/MTI – Fotó: albavolanottusa.hu