Demeter Bence olimpiai kvótát szerzett az öttusa Európa-bajnokságon

Négy magyar öttusázó állt rajthoz szombaton az angliai Bath-ban a férfiak 36 fős Európa-bajnoki fináléjában. A legjobban Demeter Bence szerepelt, aki a 7. helyen végzett, ezzel pedig olimpiai kvótát szerzett. 

A férfi döntő a 200 méteres úszással kezdődött. A bath-i egyetem 50 méteres medencéjében a világbajnok brit James Cooke volt a leggyorsabb, ő egyedüliként került két perc alá. A magyarok közül Marosi Ádám teljesítette a legjobb idővel a 200 métert, 2:04.92-vel kilencedik volt, míg Kasza Róbert (2:05.96) a 13., Demeter Bence (2:06.09) a 14., Regős Gergely pedig (2:10.10) a 29. helyen végzett a nyitószámban. A selejtezőhöz képest egyedül Kasza javított az idején.

Az uszodától pár méterre lévő vívóteremben Demeter és Kasza, illetve Marosi és Regős vívott párban. Előbbi kettős lényegesen eredményesebben haladt, sokáig mindkét versenyző pluszban állt – azaz több ellenfelét győzte le, mint amennyitől kikapott –, de a legjobban kezdő Kaszának később volt egy rossz sorozata, ezért ő éppen csak ki tudta hozni 18/17-re a végeredményét. Ráadásul egy alkalommal fegyelmezetlenség miatt megbüntették, ami tízpontos levonással járt. Demeter viszont a vívás második felében igazán jól teljesített, így ő végül remek eredménnyel, 22 győzelemmel és 13 vereséggel zárt. 

Marosinak és Regősnek nehezen jöttek a győzelmek – bár előbbinek a gyengébb kezdés után volt jobb időszaka is –, emiatt 15/20-szal, illetve 14/21-gyel fejezték be a körvívást, melyben az orosz Alekszandr Lifanov szerepelt a legeredményesebben 27/8-cal.

Pár perccel később már következett is a bónuszvívás. Itt a körvívásban harminchatodik helyezett mérkőzik meg először a harmincötödikkel, a győztes a páston maradhat, így halad a sor az elsőig. Minden győzelem egy pontot ér (a körvívásban megszerzett diadalok hatot). Regős és Marosi nem nyert párharcot, Kasza viszont kétszer, Demeter pedig háromszor is győzött. Így utóbbi végül negyedik helyen zárt vívásban, míg Kasza a 22., Marosi a 28., Regős pedig a 30. helyen végzett. Két szám után Demeter az 5., Kasza a 21., Marosi a 26., Regős a 31. pozíciót foglalta el.

A lovaglást a szervezők két órával elhalasztották, mivel a tervezett időben erős, viharos széllökésekre és heves esőre lehetett számítani, így magyar idő szerint 16 helyett 18 órakor lovagolt pályára az első versenyző. A magyarok közül először Regős Gergely ült nyeregbe, és egy darabig úgy tűnt, komolyabb gond nélkül végigmehet, de aztán következett két akadályverés, illetve közte két ellenszegülés, továbbá időtúllépés is, ami 51 pont levonással járt.

Hasonlóan járt később Marosi Ádám és Kasza Róbert is. Előbbi igyekezett kézben tartani a lovát, de az alacsonyan ugrotta az akadályokat, így ötnél leesett a rúd, és a szintidőn belül sem sikerült végigmenni a pályán, ez a teljesítmény 254 pontot ért (a második körben ugyanezzel a lóval gyengébb eredményt értek el). Kasza lova öt akadállyal nem tudott megbirkózni, egynél pedig megállt, és neki is kevés volt a megadott idő a pálya teljesítéséhez, így 242 ponttal zárt.

Demeter a fordított sorrend miatt a négy magyar közül utolsóként lovagolt a pályára, mivel az úszást és a vívást követően ötödik volt. Tempósan haladt, de az 5-ös, a 7-es, a 8-as és a 10-es akadályt lehúzta, és volt még négy másodperc túllépése is az 1 perc 9 másodperces szintidőhöz képest. A rontásokért 28, az időért 4 pontot vontak le tőle, így 268-at szerzett a lehetséges 300-ból. Ezzel ugyan jelentősen nem került hátrébb, mivel kevés jó teljesítmény volt a lovaglásban, de valamelyest rontott a helyzetén. A hetedik helyen várta a lövészettel kombinált futást, 39 másodperc hátránnyal az éllovas brit Cook mögött. Marosi a 24., Kasza a 25., Regős a 31. helyen állt három tusa után.

Demeter a négy lövészettel megszakított 3200 méteres futásban taktikus versenyzéssel megőrizte a hetedik pozícióját, s ezzel olimpiai kvótát szerzett. A kvalifikáció névre szól, de mivel egy országból nemenként csak két öttusázó indulhat a nyári játékokon, amennyiben kettőnél több versenyzőnek lesz kvótája, a szövetség dönt arról, hogy ki lesz a két olimpiai résztvevő. Regős a 26., Marosi a 28., Kasza a 29. helyen végzett. A magyarok a csapatverseny 5. helyén zártak Demeter, Marosi, Regős összeállításban.

Demeter Bence a 32. magyar sportoló, aki kvótát szerzett a tokiói olimpiára.

Európa-bajnok: James Cooke (Nagy-Britannia) 1477, 2. Valentin Prades (Franciaország) 1464, 3. Martin Vlach (Csehország) 1460, 4. Joseph Choong (Nagy-Britannia) 1449, 5. Jan Kuf (Csehország) 1449, 6. Lukasz Gutkowski (Lengyelország) 1439, 7. Demeter Bence (Magyarország) 1437, 8. Justinas Kinderis (Litvánia) 1436, 9. Alexander Lifanov (Oroszország) 1434, 10. Valentin Belaud (Franciaország) 1431, 11. Patric Douge (Németország) 1427 

A férfiak fináléjában nyolc olimpiai kvótát osztottak ki. A kvalifikációs rendszer újdonsága az a megszorítás, hogy nemzetenként legfeljebb egy versenyző harcolhat ki az Eb-n kvalifikációt: ha egy országból többen végeznek az élcsoportban, közülük csak a legjobb jut kvótához, ezzel pedig tolódnak a helyek. Így az 5. cseh Kuf és a 10. francia Belaud, akik nemzetüknek második legjobbjaiként teljesítettek, nem szereztek kvótát.

Vasárnap a nők döntőjét rendezik. A 36 fős mezőnybe három magyar, Kovács Sarolta, Gulyás Michelle és Guzi Blanka jutott be a pénteki selejtezőből. Ebben a versenyben ugyancsak nyolc olimpiai kvóta talál gazdára. A férfiak számára a következő olimpiai kvalifikációs verseny a szeptemberi budapesti világbajnokság lesz, ahol az első három helyezett válthatja meg tokiói indulását.

Forrás: MTI/MOB – Fotó: MTI/Kovács Tamás