Régi mobil aranyat ér!

A tokiói olimpia szervezőbizottsága bejelentette, hogy újrahasznosított fémgyűjtő projektje elegendő mennyiséget gyűjtött össze a közel 5000 darab olimpiai és paralimpiai érem előállításához. 

A szervezők megerősítették, hogy a 2017 áprilisában kezdődő és idén március 31-én lezárult kétéves kampány során összegyűjtötték a szükséges mobiltelefon- és kis elektronikai eszközmennyiséget, amelyekből feldolgozták az értékes fémeket. A projekt során 32 kg aranyat, 3500 kg ezüstöt, valamint 2300 kg bronzot nyertek ki. 

A japán önkormányzatok összesen 78 985 tonnányi használt mobiltelefont és egyéb kis elektronikai eszközt gyűjtöttek össze a projekt keretében. 

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szabályai szerint az aranyérmeket ezüstből kell készíteni, legalább 6 grammnyi aranybevonattal. 

A játékok szervezői a hónap elején azt is bejelentették, hogy a jövő évi olimpián a fenntarthatósági program részeként – az olimpiák történetében először – az éremosztó pódiumok is újrahasznosított hulladékból készülnek majd. A dobogók elkészítéséhez körülbelül 45 tonna műanyagra lesz szükség. 

Forrás: MOB-insidethegames.biz – Fotó: tokyo2020.org