Magyarország rendezheti a birkózók európai olimpiai kvalifikációs viadalát

Magyarország rendezheti 2020. március 19. és 22. között a tokiói olimpia kontinentális kvalifikációs versenyét, döntött a nemzetközi szövetség, az UWW. 

A hazai pályázat mellett az azeri, szerb és olasz szakszövetség jelentkezett a rendezés jogáért. A méltó helyszín keresése a pozitív döntést követően azonnal megkezdődött.

Az olimpiára három lépcsős kvalifikációs rendszert dolgoztak ki. Ennek megfelelően az első megmérettetés a szeptember végi kazahsztáni világbajnokság lesz, ahonnan minden súlycsoportból 6-6 birkózó harcolhatja ki az olimpiai részvétel jogát. Ezután következnek a kontinentális kvalifikációs versenyek. Erről az egyes súlycsoportok döntősei válthatják meg a repülőjegyüket az olimpiára.

A befejező fázis a világkvalifikációs viadal lesz. Innen szintén minden súlycsoport két döntőse szerez jogot az olimpiai részvételre. Az egyes súlycsoportokban így 16 birkózó versenghet Tokióban az érmekért.

Németh Szilárd, a szövetség elnöke így kommentálta a hírt: „Újabb nagyszerű lehetőség ez a 2018-as nagy sikerű budapesti világbajnokság után, hogy Magyarország és a magyar birkózócsalád bizonyíthassa erejét. Nem véletlen, hogy a nemzetközi szövetség, a UWW újra minket választott ki egy ilyen jelentős viadal lebonyolítására. Bízom benne, hogy megismételhetjük a tavalyi sikeres versenyrendezést, miközben birkózóink eredményesek, a hazai szurkolók, sportbarátok és külföldi vendégeink pedig elégedettek lesznek.”

Forrás: MOB-MBSZ – Fotó: Róth Tamás