A Lengvári kupa elindult hódító útjára…

Balról jobbra: Játékos Zoltán és George Lengvari Jr.

MONTREÁL – Kosárlabdatornát neveztek el George Lengvari (Lengvári György) magyar származású kanadai üzletemberről Montreálban. Magát a sporteseményt a névadó, a magyar származására büszke üzletember személyesen nyitotta meg január 19-én a McGill egyetem Love Competition Hall-jában. A rangos rendezvényen az ottawai magyar nagykövetség képviseletében résztvett Játékos Zoltán első titkár is, aki szintén őszinte szavakkal köszöntötte az ünnepeltet.

A Concordia és a McGill egyetem csapatainak összecsapását 69-61-re a Concordia Stingers névre hallgató gárda nyerte, és ezzel a George Lengvari kupa első győztesévé is avanzsált egyben. 

Bár a Lengvari Kupa nem számít bele a Réseau du sport étudiant du Québec (RSEQ) szezon értékelésébe, mindazonáltal ez a sportgála is csak fokozza a Concordia-McGill közti nemes és sportszerűség keretei között meglévő rivalizálását. A férfi jégkorongban  találunk ehhez hasonló küzdelemsorozatot, ahol a két csapat évente egy alkalommal mérkőzik meg a Corey Kupáért. Ez utóbbi a korábbi Montreal Canadiens elnök Ronald Corey által adományozott trófea.

George Lengvari Jr. rövid életrajza:

Ifjabb Lengvári György ajánló sorai Dr. Ódor Bálint nagykövet részére az édesapjáról szóló könyvben

Édesapja, George Lengvari, Sr. is igen figyelemre méltó életét élt, melyet a 20. század háborúi alakították. Ő a II. világháború után Ausztriába menekülttáborban élt, ahol hazájukról száműztek. Bár  képzett emberként (doktori és jogi diplomás) alulról kezdte újjáépíteni karrierjét. Kertészként és méhészként kezdte Skóciában, majd 1951-ben feleségével, fiával és kislányával Montrealba költözött. A család egy ideig egy egyszobás alagsorban lakott. Néhány éven belül sikeres üzletember lett. Az életbiztosítás új formáit kínálta és motívációs szónokként is a világ minden táján tartott konferenciákon lépett fel. Inspiráló személyiség, és élete utolsó évéig dolgozott, sőt 82 éves korában kanadai úszórekordot állított fel ! (A róla szóló könyvet George Lengvari Jr. kedves szavakkal dedikálta Dr. Ódor Bálint nagykövet úr részére.)

Lengvári nagybátyja az a Csík Ferenc úszó volt, aki aranyérmet nyert a 100 méteres gyorsúszásban az 1936-os nyári olimpián Berlinben (ezen a távon hazánk utolsó ötkarikás első helyezését érve el).

Lengvari, Jr. igen agilis kosárlabdázó volt, mindkét tanintézményben kosárlabdázott. A Concordia egyik alapító intézményének, a Loyola főiskolájában a kosárlabdán kívül a sportesemények energizálásában is jelentős szerepet játszott. Az intézmény csapata vezetésével szerezte meg a bajnoki címet az 1962-63-as szezonban, amelyben a bajnokság legértékesebb játékosának választották meg.

A Concordia Gazdaságtudományi Tanszékén szerezte diplomáját, majd ezt követően Lengvari jogi tanulmányokat folytatott és szerzett diplomát szerzett a McGill Egyetemen. 1968-tól 1994-ig nemzetközi adójogi ügyekben praktizált  ​​Montrealban, majd 2009-ig a Weider Health and Fitness alelnöke volt.

Lengvari Jr. 1993-tól 2000-ig a Concordia vezetőségének is tagja volt, segítségével indult el egy Concordia alumni program Londonban, jelenlegi lakóhelyén.

Önzetlen segítségéért a Concordia egyetemtől a Humberto Santos emlékérmet vehetett át 2002-ben.

George Lengvari, aki mindkét  egyetem kosárlabda-csapatában szerepelt,  a Concordia és a McGill egyetem sportolási lehetőségeit is bőkezűen támogatja.

2011-ben választották be a Concordia halhatatlanjai közé. 

 

Ruszanov András (Montreál)