EBP – Csaknem 37 milliós eszközfejlesztés az Országos Sportegészségügyi Intézetben

Csaknem 37 millió forint értékben korszerű informatikai eszközökkel gazdagodik az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere pénteki budapesti sajtótájékoztatón elmondta, a közép-magyarországi régió egészségügyi fejlesztései rendkívül nagy volumenűek, hiszen négy centrumkórház létrejöttét, tizenegy országos intézet, a társkórházak és 32 szakrendelő fejlesztését teszik lehetővé.

Mint mondta, a sport területén is jelentős erőfeszítéseket tett és tesz a kormány, kialakítva a szabadidős sport feltételeit. Ezek közül kiemelte az iskolai tornatermek és járási uszodák építését. Az élsport a nemzeti identitás része lett, hiszen “világverő nemzet” vagyunk – mondta.

A miniszter beszámolt arról, hogy a közép-magyarországi régió fejlesztésére, amely négymillió ember ellátásáért felel, 2017-ben 40 milliárd forintot fordított a kormány, tavaly 30 milliárdot, idén pedig 41,9 milliárd forintot. A 32 szakrendelő átalakítására, eszközökkel való ellátására, informatikai korszerűsítésére 60 milliárdot fordítottak.

Minden kórházban elkezdték a terápiás és diagnosztikai eszközpark megújítását is, amelyből 4 milliárd forint értékben nagy értékű diagnosztikai gépeket szereztek be, és emellett jelentős informatikai fejlesztések is indultak – ismertette a miniszter. Kásler Miklós beszélt arról is, hogy a fejlesztések célja a kormány által meghirdetett új egészségkultúra szempontrendszerének megfelelő ellátás kialakítása. 

A sportegészségügyi intézet a EBP keretében 200 új asztali számítógépet és 200 nagyméretű monitort szerezhet be; évente 270 ezer beteg fordul meg a sportkórházban OSEI falai között, kétezer sportműtétet végeznek és jelentős a rehabilitációs tevékenysége is.

Soós Ágnes, az Országos Sportegészségügyi Intézet főigazgatója arról beszélt, hogy 410 ezer sportorvosi engedélyt adnak ki, és az intézetnek nagy szüksége volt a korszerű informatikai berendezésekre, hiszen 114 telephelyen végeznek sportorvosi tevékenységet.

Megemlítette, hogy az intézet 2017-ben 10 milliárd forint kormányzati támogatást kapott arra, hogy a korábbi helyéről – a Testnevelési Egyetem Győri út és Alkotás út közötti területe – a XI. kerületi Karolina úti épületbe költözzön. A megújuló sportkórház racionálisan tervezték, hiszen elkülönül a járó-, a fekvőbeteg és a rehabilitációs részleg.

Hoffmann Tamás (Fidesz-KDNP), XI. kerületi polgármester azt mondta, az Egészséges Budapest Program beruházásai a kerületet is jelentős mértékben érintik, hiszen itt épül meg öt éven belül zöldmezős beruházásként az Dél-budai Centrumkórház, jut fejlesztési forrás a Szent Imre Kórházra és a Fehérvári úti Szent Kristóf Szakrendelőre is. Ezen kívül külsőségeiben is megújul az OSEI és elindult a kerületi gyermekegészségügyi és egynapos sebészeti ellátást nyújtó centrum beruházása is.

Forrás: MTI