Véget ért a NOB 134. kongresszusa

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság befejezte 134. kongresszusát a svájci Lausanne-ban. Az ülésen többek között újabb döntéseket hoztak a tokiói játékokkal, a 2021-es NOB-ülés helyszínével és az Olimpiai Érdemrend odaítélésével kapcsolatban. Az eseményen részt vett a két magyar NOB-tag: Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke és Gyurta Dániel is.

Ökölvívás
A NOB ülése elfogadta a végrehajtó bizottság javaslatát, miszerint az ökölvívás szerepelni fog a tokiói 2020-as olimpiai játékokon, azonban a NOB felfüggesztette a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) jogát a szervezésre, amelyet majd Tokió után tárgyalnak újra. A döntést követően a bizottság 2020-as tokiói programra vonatkozó javaslatai és kvalifikációs rendszer fognak életbe lépni.

Menekültekből álló olimpiai csapat
A közgyűlés elismerte a NOB erőfeszítéseit a 37 menekült sportösztöndíjassal kapcsolatban, akik jelenleg is keményen készülnek, hogy a NOB menekültekből álló olimpiai csapatának tagjai legyenek Tokióban. A sportolók, akik közül tízen már Rióban is versenyeztek 2016-ban, nyolc sportágban fognak indulni: atlétika, tollaslabda, ökölvívás, judo, karate, úszás, taekwondo és a súlyemelés versenyein. A sportolók az Olimpiai Szolidaritás támogatását élvezik. A csapat végleges felállását 2020 júniusában teszik nyilvánossá.

A 2021-es ülés
A görögországi Athént választották meg a 2021-es, június 23-án, az Olimpia világnapjára eső ülés rendezővárosának.

Etikai Bizottság
A kongresszus azt a döntést hozta, hogy Patricia O’Brien (Írország franciaországi és monacói nagykövete) újabb négy évig lesz a NOB etikai bizottságának tagja mint prominens közszereplő és független tag.

Nemzetközi Doppingtesztelő Bizottság (International Testing Agency, ITA)
Valérie Fourneyron, az ITA elnöke rövid jelentésében ismertette a 2018. július 1-i indulás óta történt előrelépéseket, a lausanne-i 2020-as téli ifjúsági olimpiai játékokra és a tokiói 2020-as olimpiai játékokra tett előkészületek mellett. Az ITA 38 nemzetközi szövetséggel több mint 230, nemzetközi sportszövetségek által rendezett eseményre kötött partnerségi megállapodást doppingteszelést illetően.

Olimpiai Érdemrend
Két NOB-tag, Patrick Baumann és Nat Indrapana kapott posztumusz kitüntetést. Az érdemrendet Baumann gyermekei, valamint Didi Indrapana, Nat Indrapana felesége vette át.

Forrás: olympic.org-MOB – Fotó: IOC/Greg Martin