A Magyar Sport Napját ünnepelték

Május 6-a a Magyar Sport Napja. Az alkalomból megemlékezést tartottak a budapesti Szabadság téri emlékműnél a Magyar Atlétikai Club szervezésében. Az eseményen a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, dr. Deutsch Tamás is beszédet mondott.

A kontinens első szabadtéri sportversenyét 1875. május 6-án Budapest rendezte meg a Magyar Atlétikai Club (MAC) – Magyarország legrégebbi egyesülete – szervezésében, ennek emlékére a kormány határozata alapján 2000 óta ezen a napon ünnepelik a Magyar Sport Napját.

Az 1875-ös eseményen atlétikai és ökölvívó számokban mérkőztek a sportolók. 2000-től minden évben ezen a napon, tisztelegve a magyar sportéletet megalapozó nemes elődeink előtt, elhelyezzük koszorúinkat a Szabadság téren felállított MAC-emlékműnél, ami az egykori európai szabadtéri atlétikai verseny színhelyeként szolgált – olvasható a MAC közösségi oldalán.

A Szabadság téri emlékművet a MAC, a MOB, az Ifjúsági és Sportminisztérium valamint Belváros-Lipótváros Önkormányzata alapította. A megemlékezés esztendők óta hagyomány, mely alkalmával az alkotást megkoszorúzzák.

A MAC 1875. április 8-án alakult meg, s az 1947-es megszüntetéséig a legsikeresebb magyar egyesület volt, számos világ- és Európa-bajnoki cím mellett 24 olimpiai aranyérmet szereztek a kék-sárga klub sportolói (köztük a vívó Gerevich Aladár, Rajcsányi László, az atléta Németh Imre, a birkózó Bóbis Gyula és a vízilabdázó id. Szívós István).

A klubot 1989-ben a régi tagok újra bejegyeztették, majd 1993-ban fúzióra lépett a Népstadion SK-val, s elsősorban utánpótlás-neveléssel foglalkozik.

Az eseményen a megemlékezők közt részt vett Kállay Kristóf, a MAC elnöke, Sárfalvi Péter helyettes államtitkár és Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára is.

Forrás: MOB – Fotó: MOB/Szalmás Péter