Fellobbant a béke lángja

Péntek este került sor a II. Európa Játékok lánggyújtó ceremóniájára Rómában. A rendezvényhez és a fáklyaváltóhoz Fehéroroszország legsikeresebb sportolói csatlakoztak. A „béke lángjával” Budapesten május 9-én 17 órától, a Hősök tere és a Kossuth tér között 124-en fognak futni, a Valóra Váltó elnevezésű rendezvény keretében.

A római esemény résztvevői közé tartozott a 71 éves korábbi vívó Jelena Novikova-Belova, aki a Szovjetunió színeiben négy arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet nyert 1968 és 1980 között; a Rióban trambulinon olimpiai bajnok Uladzislau Hancharou, valamint Athén olimpiai bajnok sprintere és a minszki játékok nagykövete, Julija Nyesztyerenko. Utóbbi szülővárosa, Breszt fogja Fehéroroszországban elsőként fogadni a lángot, alig két hét múlva.

A tervek szerint fontos szerep hárult volna Darija Domracseva négyszeres olimpiai bajnok biatlonosra, akinek betegség miatt le kellett mondania a részvételt.

A lánggyújtó szertartás helyszíne az Ara Pacis (jelentése: a béke oltára) volt, ami egyébként az idei bakui EYOF lángjának „gyújtópontja” is, és valószínű, hogy a jövőben is rendszeres otthona lesz az ilyen ceremóniáknak.

A fáklya „a béke lángja” nevet viseli, a váltófutás pedig Európa jelentős részét, így Magyarországot is érinti. A láng teljes útvonaláról itt, a május 9-i budapesti fáklyafutásról pedig itt lehet tájékozódni.

Érdemes még megjegyezni, hogy az útvonalat a „The One Chapter Belarus” nevű motoros klub is követni fogja. További érdekesség, hogy május 5-én kezdik majd a Fehérorosz Hegymászó Szövetség mászói a Mont Blanc meghódítását, a lángot ugyanis Európa legmagasabb pontjára is felviszik.

A péntek esti ceremónia előtt az Európai Olimpiai Bizottság sajtótájékoztatót tartott, melyen az elnök Janez Kocijancic, a belorusz sport- és turisztikai miniszter Szergej Kovalcsuk, a szervezőbizottság elnöke George Katulin, valamint Spyrios Capralos, a játékok koordinációs bizottságának elnöke vett részt. 

Mindannyian biztosították a sajtó képviselőit arról, hogy minden a legnagyobb rendben van a szervezés körül. Capralos kiemelte, hogy a létesítmények készen állnak a sportolók fogadására, Katulin pedig büszkén beszélt arról a 8000 önkéntesről, akik a játékokon segédkeznek majd. Kocijancic szerint az esemény nagyban segítheti Fehéroroszország integrációját Európában, Kovalcsuk pedig a versenyek örökségéről beszélt nagyobb lélegzetvételben.

Az újságírói kérdésekre reagálva Capralos kifejtette, hogy az alacsony jegyárak és a vízum nélküli utazás lehetősége mennyit használ Fehéroroszországnak és az európai sportnak. Kocijancic a fáklyafutással kapcsolatban azt mondta, hogy szerintük jól sikerült egy, az olimpiaitól meglehetősen eltérő koncepciót a gyakorlatba ültetniük.

Kiemelte a Mont Blanc megmászásának szimbolikáját: szerinte ez tökéletesen testesíti meg a „másszunk együtt magasabbra” (climb high together) eszményét, amit az Európa Játékok képvisel. Az elnök a következő Európa Játékok helyszínéről is nyilatkozott: állítása szerint még a minszki versenyek előtt letisztul számukra a kép, és egy titkos szavazást követően a bizottsági ülésük után ki is jelölik majd az új házigazdát.

Forrás: insidethegames.biz, minsk2019, MOB