De jó a legyőzötteknek!

avagy Fed Kupa bronzérem egy angliai magyar szemével

Előrebocsátom, hogy az Egyesült Királyságban élő magyarként nyugodt szívvel vádolhatnak elfogultsággal –természetesen a magyar színekre és nemzetre nézve. 


Végigizgulva a hazánk tartalékos (valóban?) női válogatottjának bravúros szereplését a Bristolhoz közeli Bath város egyetemén, régvolt történelemórák emléke kísértett meg. Vae victis, azaz Jaj a legyőzötteknek – jajveszékeltek a rómaiak az Allia folyó mentén vesztett csatában anno, mígnem jött a felmentő sereg és rendezték a sorokat. Nos, majdnem így jártunk mi magyarok is, hisz -mondjuk meg őszintén – előre borítékoltuk a vereségeket a lányok számára. Mígnem a Gálfi Dalma-Bondár Anna-Nagy Adri-Jani Réka Luca kvartett bebizonyította, hogy tudásban, küzdeni akarásban, csapatszellemben ott vannak a legnagyobbak között!

David Law-t nem kell különösebben bemutatni az angol nézőknek, hallgatóknak. Törzsgyökeres angol, a Cornwall-on végzett és mostanra már több, mint két évtizede közvetít, elemez, podcast-el, a volt ATP kommunikációs menedzser, a Queen’-s Club tenisztorna médiaigazgatója. Szóval egyben megegyezhetünk, avatott szeme tanúja volt már számos teniszmérkőzésnek. 

Mindezek tudatában, amikor egy angol-magyar Federation Kupa összecsapáson David Law önkívületi állapotban azt üvöltözi a British Tennis közvetítésében, hogy “Fantastic, fantastic, fantastic” az sem igazán a meglepetés kategóriába tartozó mutatvány lenne tőle. Ellenben, ha hozzáteszem, hogy mindezt nem a honfitárs, Katie Boulter ütésénél, hanem Gálfi Dalma szenzációs megoldásainál követte el, akkor az már elgondolkodtató. 

Nem is kicsit! Merő kontrasztot árasztva kiabálta túl a saját angol szurkolótáborát, akik mindkét mérkőzésen valóságos hangorkánt keltettek. Talán ez utóbbi eredményeként is, Boulter 5-1-re meg tudott lépni az első szettben, mikor Dalma más húrokat kezdett pengetni és meg sem állt 4-5-ig, ahol (brék)labdája volt az egyenlítéshez. Hogy milyen kiélezett küzdelem folyt a pályán, azt hűen mutatja a 8 deuce, a féltucat hárított szettlabda és, hogy csak ez a gém időben majdnem addig tartott, mint az első hat játék…Végül is az angol behúzta a játszmát, de akkor már Boulter számára is világos lett, a háló másik oldalán már nem a világranglista 311. helyezettje áll, hanem az egykori junior világelső és US Open bajnok. Dalma valódi klasszisa csak ezúton bontakozott ki, a java még hátra volt. Bár korán brékelte az angolt, de az visszakapaszkodott és fej-fej mellett haladva jutottak el a rövidítésig, ahol ismét hátrányból visszaküzdve magát nyerte meg a második játszmát. 

A magas színvonalú tenisz a döntő szettben is folytatódott s ezt látva mind a szpíkerek, mind a lelkes közönség beletörődött abba, hogy pár ponton fog múlni a mérkőzés kimenetele s ez akár (keserű) meglepetést is hozhat a hazaiaknak. 15 ász, 96%-os második szervából megnyert pont, kritikus pillanatokban hidegvérrel lejátszott labdamenetek, ez jellemezte Gálfi Dalmát, aki alsó hangon is top100-as formát nyújtott végig a meccs folyamán. Végül mégis az angolok 1:0-ás vezetésével zárult a találkozó: nos egyik lánynak nyernie kellett s ma Katie Boulternek állt a zászló. 

 
Ezután következett a Johanna-Anna mérkőzés, vagyis a második felvonás, ahol legfőképpen a helybéliek szerettek volna egy nyugis, szép teniszt és nem idegtépő pillanatokat hozó meccset látni…Bondár Anna azonban máshogyan gondolta és a nálánál 200 hellyel feljebb rangsorolt, egykori világranglista 4. Kontának okozott nem kis fejtörést. Anna magabiztosan hozta adogatásait és a tiebreakben nem is mert kegyelmet, 7-1-re húzta be azt. Sajnos a harmadik szettben ugyanaz ismétlődött, ami Dalma esetében és ezúttal is a szigetországiak örülhettek a végén. A magyar-magyar (elvégre Konta is hazánk szülőtte) párharcot követően Anna könnyeit a csapattársak vigasztaló szavai mellett a sportszerű és a nívós teljesítményt elismerő közönség vastapsa enyhítette. Valamint az a tény, hogy Johanna a pályán készült ötperces interjú legnagyobb részében ellenfelét méltatta. Az éjszakába nyúló csatározás után a másnapi bronzmérkőzésre az Australian Open junior páros bajnokunk Nagy Adrienn kapott lehetőséget. A debütáns meg is hálálta Juhász Gábor bizalmát: három szettben, újonc létére parádés játékkal győzött Tena Lukas ellen. Majd a rutinos Fed kupa játékosunk Jani Réka Luca lépett pályára Jana Fett ellen. A horvát a második szettben Réka 5-2-es vezetésénél feladta a küzdelmet, így Magyarország válogatottja az Euro-afrikai zóna 1. csoportjában a harmadik helyen végzett.

A három nap során a magyar lányok 3-0-val diadalmaskodtak Szlovénia ellen, 2-1-re bizonyultak jobbnak a Sakkarival felálló görögök ellen, ahol a Gálfi-Jani páros sima két szettben múlta felül a helléneket. A legvégén a hölgyek tényleg egy hajszállal maradtak alul a hazai pálya előnyét is élvező angolokkal szemben. Az egész csapat rászolgált az elismerésre, mivel mindegyik csoportellenfelünk játékosállománya jóval magasabban rangsorolt és így az előzetes várakozásokat alaposan felülmúlva szerepelt mind a négy magyar lány! 

Gratulálunk a csapatnak, nagyon büszkék vagyunk rájuk, a mutatott teljesítményre és küzdőszellemre, így bátran kijelenthetjük, hogy “de jó a legyőzötteknek”!

 
Szabó Attila (London)