A triatlonosok utat mutatnak a nemi egyenlőség felé

A Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) megnevezte a 2020-as tokiói olimpiára és paralimpiára utazó versenybírókat. Az érintettek csaknem fele nő.

A szövetség az előzetesen kijelölt 146 aspiránsból választotta ki az öt kontinens mindegyikéről érkező versenybírókat. Végül 55-en utazhatnak a japán fővárosba, közülük 25-en képviselik a női nemet. Ez arányaiban a legtöbb az olimpiák és paralimpiák történetében, így hatalmas előrelépést jelent a nemi egyenlőség felé. A japán szövetség is kijelölte saját bíróit: közöttük pontosan 50 százalék a nők aránya.

A kiválasztottak közül egyesek olyan országokat képviselnek, melyek bíróként egyáltalán nem voltak jelen Rióban (sőt, többen semelyik korábbi játékokon sem), mint például Barbados, Bahrein, Saint Kitts és Nevis, vagy Trinidad és Tobago. 16 játékvezető korábban nem szerepelt ilyen jelentős versenyen, amely a kompetens versenybírók számának drasztikus növekedését mutatja.

A tokiói olimpia fontos mérföldkő lesz a nemek közti egyenlőségért folyó harcban. A játékokon minden valószínűség szerint rekordot dönt majd a női sportolók aránya, miközben a NOB mindent megtesz azért, hogy a lehető legtöbb nő számára kínáljon utat a vezető pozíciókhoz. A Nemzetközi Triatlon Szövetség döntése összhangban van ezekkel az alapelvekkel; mi több, irányt mutathat más testületeknek is a hatékonyabb esélykiegyenlítés érdekében.

Forrás: MOB-insidethegames.biz – Fotó: Getty Images