Elbúcsúztatták Ihász Kálmánt

A Vasas SC Fáy utcai edzőcsarnokának aulájában március 2-án elbúcsúztatták Ihász Kálmán olimpiai bajnok labdarúgót.

A MOB korábbi tagja, a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja elnökségének egykori tagja súlyos betegség után, életének 78. évében, január 31-én hunyt el. Ihász Kálmántól szombaton a családtagok, tisztelők mellett olimpikontársai is búcsúztak.

A Vasas Sport Club, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Labdarúgó Szövetség és Budapest XIII. kerületének Önkormányzata is saját halottjának tekintette Ihász Kálmánt, a tokiói olimpián a magyar válogatottal aranyérmes, a nemzeti csapatban 27 alkalommal szereplő, Európa-bajnoki bronzérmes, a Vasassal négy bajnoki címet szerző, MNK-kupa győztes, BEK-negyeddöntős, háromszoros Közép-Európa Kupa-győztes labdarúgót, akiben a XIII. kerület díszpolgárát is tisztelhettük.

Az olimpiai bajnok labdarúgó, Dunai Antal a MOB, a Magyar Labdarúgó Szövetség és a XIII. kerületi önkormányzat nevében búcsúzott barátjától. „Kálmán bár halkszavú ember volt, mégis mindig érdemes volt odafigyelni arra, amit mondott. Minden helyzetben higgadt és elegáns maradt. Talpig úriember volt, a mai fogalmak szerint amolyan régivágású. Békés, nyugodt természete, csendes bölcsessége és futballszeretete hiányozni fog!”

A Vasas SC nevében dr. Hegedüs Csaba, olimpiai bajnok birkózó mondott személyes hangvételű beszédet. „Hihetetlen szerénységgel és hihetetlen nagy tudásával képviselte a labdarúgást. Emellett egy olyan magatartással, amelyet ámulva figyeltem még Szombathelyről. Kálmusnak is köszönhető, hogy szerelmese lettem a 4-2-4-et játszó Vasas futballcsapatának, és mindent elkövetettem annak érdekében, hogy Budapestre jőve ebbe a klubba kerüljek, ahol valóban a „család az első”, ahogy a Vasas ars poeticája is mondja. (…) Az ő hercegi magatartásával, példaképpé válásával egy olyan képviselője volt a Vasasnak, a magyar labdarúgásnak és a magyar olimpiai mozgalomnak, amilyen nagyon ritkán születik. Sokszor megfogalmaztuk azt együtt, hogy mi olyanok vagyunk, hogy a „hogy vagy?” feltett kérdésre a választ is képesek vagyunk megvárni. Ő egy oszlop volt, egy korinthoszi oszlop, egy nagyon erős bástyája a magyar sportnak, a Vasas SC-nek.” 

A játékostársak nevében Puskás Lajos korábbi válogatott labdarúgó emlékezett.

A búcsúztatáson részt vett Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke, a NOB tagja, dr. Nébald György, a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának első embere és Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára is.

Forrás: MOB, Vasas SC – Fotó: vasassc.hu, MTI