Talabos Attila és a vegyes váltó aranyérmes az EYOF-on

A 14. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál befejező napján a rövidpályás gyorskorcsolyázóink 2 arany- és 1 bronz-, a curling-válogatott bronzérmet szerzett. Összesen 6 érmünk lett Szarajevóban. Az olimpiai fesztivál legeredményesebb sportolója 3 arannyal Talabos Attila. 

A rövidpályás gyorskorcsolyázók először az 1000 m-es egyéni versenyszámban szálltak harcba az érmekért. Talabos Attila és Bontovics Balázs egészen a döntőig menetelt. Párharcukba a fináléban csak orosz riválisuk tudott lépést tartani velük. Attila végül arany-, Balázs bronzérmes lett. 

A lányok hasonló távján Somogyi Barbarát az elődöntőben kizárták. Dobrán Fanni a B döntőben a második helyen ért célba. Előbbi a 10., utóbbi a 8. helyet szerezte meg. 

A 3000 m-es vegyesváltó Dobrán Fanni, Somogyi Barbara, Bontovics Balázs, Talabos Attila összeállításban magabiztosan haladt az élen a fináléban.  A lengyelek próbáltak lépést tartani a magyarokkal, ami egy pillanatig sikerült is. A végén még sem forgott veszélyben a magyar siker.

Ezzel rövidpályás gyorskorcsolyázóink 3 arany- és 2 bronzéremmel, továbbá egy negyedik és hatodik helyezéssel fejezték be az olimpiai fesztivált, amelynek legeredményesebb sportolója a 3 aranyérmet jegyző Talabos Attila lett.

Curling-válogatottunk az elődöntőben nem bírt a svájciakkal, a helvétek 8–3-ra diadalmaskodtak. A bronztalálkozót a lengyelek kezdték jobban, de csupán minimális, egy köves előnyre tettek szert. A következő endekben a Biró Blanka, Dobor Dia Regina, Szarvas Kristóf, Tatár Lőrinc Sebestyén összeállítású magyar gárda fokozatosan elhúzott riválisától, végül 10–3-ra nyerte a találkozót és szerezte meg a bronzérmet. 

Alpesi síválogatottunk a paralell vegyescsapatok versenyében nehéz ellenfelet kapott. A kieséses rendszerű párosversenyben a nyolcaddöntőben a Hozmann Szonja, Tóth Zita, Hoque Isbat Áron, Tausz András alkotta magyar csapat a későbbi győztes franciáktól szenvedett vereséget, így a 9. helyen végzett. 

A magyar konzulátus több munkatársával kilátogatott az eseményre, és helyszínen szurkolt a rövidpályás gyorskorcsolyázóknak. 

Magyarországot öt alpesi síző, négy curlinges és négy rövidpályás gyorskorcsolyázó, három sífutó és egy műkorcsolyázó képviselte a szarajevói olimpiai fesztiválon. 

Az eddigi 14 téli EYOF-on Magyarország összesen 21 érmet, köztük tíz aranyat nyert, ebből 3-at a bosnyák fővárosban. 

Forrás: MOB – Fotó: MOB/Szalmás Péter