Téli EYOF – Tizennégy év után született magyar aranyérem

Szarajevó és Kelet-Szarajevó közös rendezésében hétfőn megkezdtek a 14. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál versenyei. A magyarok alpesi síben, curlingben, rövidpályás gyorskorcsolyában és sífutásban mérkőztek; a short track-esek Talabos Attila révén aranyéremmel nyitottak.

Curlingben az eredeti programot az utolsó pillanatban a szervezők megváltoztatták, azonban a magyar vegyescsapatot nem zavarta meg, hogy a törökök helyett az osztrákokkal kellet megmérkőzniük. Az első három end után még a szomszédok vezettek 2-1 arányban, de ezt követően egy kettő és négy köves sorozattal eldöntötték a találkozót a magyarok. A nyolc endig tartó találkozó a 7-ben végett ért, és a Biró Blanka, Dobor Dia Regina, Szarvas Kristóf, Tatár Lőrinc Sebestyén összeállítású négyes 9-3 arányban nyerte a találkozót. Kedden délelőtt a szintén győzelemmel rajtoló oroszok, majd délután a törökök lesznek az ellenfeleink.

Rövidpályás gyorskorcsolyázóink folytatják a felnőttek sikereit. Fiú 1500 m-en Talabos Attila és Bontovics Balázsegészen a döntőig menetelt, ott Attila elsőként, míg Balázs a negyedik helyen ért a célba. Ezzel már az első napon megszületett a magyar küldöttség első aranyérme. Téli EYOF-on érmet utoljára 2005-ben nyertünk, azt is rövidpályás gyorskorcsolyában.  

„Az előzetes startlistát látva fel tudtuk mérni, hogy versenyzőink milyen eredményekre, helyezésekre lehetnek képesek. A fiúknál mindkét versenyzőnk, Talabos Attila és Bontovics Balázs minden távon az első hatban volt az időeredmény szerinti nevezési listákon, így reménykedtünk benne, hogy ha tudják tartani jó formájukat, akkor érmesek lehetnek. Talabos Attila révén ez sikerült is, nem akármilyen versenyzéssel rukkolt elő a döntőben: az utolsó négy körben az. 5. helyről indulva, kívülről körbekorcsolyázta a teljes mezőnyt, egyetlen versenyző sem tudta vele tartani az iramot! A korábbi versenyeken is láttunk már ilyet tőle, a hajrában nagyon jól végre tudja hajtani ezt a fajta előzést, és szerencsére elég ereje volt a futam végén ehhez. Bontovics Balázs 4. helye is remek eredmény, csupán századmásodpercekkel maradt le a dobogóról. Ha kicsit hamarabb indul előre, akkor talán neki is érmet osztanak hétfő este. A lányoknál Somogyi Barbara döntőbe jutása nagyon szép eredmény volt, kemény elődöntőből jutott a fináléba. Kielemeztük, mit tudtunk volna máshogy csinálni nála és arra jutottunk, hogy merészebb taktikával kell majd felküldenünk a jégre kedden. A váltóversenyben csapatunk sikeresen vette az első akadályt, így bejutottunk a legjobb nyolc közé – szerencsére nem volt hibás váltásunk és a megvariált körszámokkal is elbírtunk.”- nyilatkozta Szabó Krisztián vezetőedző.

A lányok fináléjában Somogyi Barbara révén voltunk érdekeltek, aki a hatodik helyen végzett. A másik magyar induló, Dobrán Fanni az elődöntőig jutott, de ott futamában az elért 5. helye összességében a 15-re rangsorolta, és lemaradt a döntőről. A két-két fiú és lány alkotta vegyesváltó futamát megnyerve jutott be a keddi elődöntőbe.

Sífutóink közül 7.5 km-en Laczkó Evelin 76., Kocsik Nóra 78., 10 kilométeren Balog Zoárd Ákos pedig 87. lett.

Az alpesi sízők programját az erős szél miatt előbb óriás-műlesiklásról műlesiklásra, szlalomra módosították. Tóth Zita 9., Hozmann Szonja 17. lett, Majtényi Hanna a második futamban a pálya közepén rontott, így kiesett.

Forrás: MOB-moksz.hu