Évzáráskor egyéniben és vegyescsapatban is olimpiai kvótás helyen állnak judosaink

A Kuangcsouban rendezett Mesterek tornájával zárult a 2020. évi tokiói olimpiára a kvalifikácós pontgyűjtő versenyek sora 2018-ban. 

2018. május 25-én kezdődött a pontvadászat, és az egyes tornákon a magyar judósok több jó eredményt értek el. Ennek köszönhetően egyéniben és a vegyescsapatok versenyében is jól állnak versenyzőink. 

Először szerepel az olimpia műsorán a vegyescsapatok küzdelme. A házigazda Japán mellett 18 nemzet indíthat csapatot a 2020. évi olimpián. A vegyescsapatok versenyére eddig 10 nemzet és a rendező Japán válogatottja rendelkezik az induláshoz szükséges 6 versenyzői kvótával. Magyarország is ott van a legjobbak között. 

Az egyéni kvótás helyeket tekintve az egyes súlycsoportokban 19 judós indulhat, de nemzetenként csak egy-egy sportoló nevezhető súlycsoportonként. 

Ungvári Miklós 12. helyen áll a -73 kg súlycsoportban, az élen végzett a 2018. évi Hungária GP-n. A legelőkelőbb helyen jegyzett magyar judós, Tóth Krisztián második a -90 kg-ban. Ő is megnyerte a Hungaria GP-t, de további két GP-n a dobogó második fokára állhatott fel. A hölgyeknél Csernoviczki Éva 15. (-48 kg),  Pupp Réka 16. (-53 kg), Karakas Hedvig 14. (-53 kg) 

A magyar szövetség első embere dr. Tóth László elnök szerint a magyar judosport jelenleg generációváltáson megy keresztül. Mint mondta, vannak idősebb versenyzőink, mint például Csernoviczki Éva, aki tapasztalatának köszönhetően komoly eséllyel lép fel a nemzetközi tatamikon, és olyan, ereje teljében lévő judósaink is vannak, mint Tóth Krisztián, akitől szintén szép eredményekre számíthatunk. “Nyolc-kilenc fős kvalifikációt szeretnénk a tokiói olimpiára delegálni. Ekkora létszámból úgy gondolom, reális esélyeink lennének ahhoz, hogy éremmel, érmekkel térhessünk haza.” 

A pontgyűjtés 2019. január 24.-én folytatódik az izraeli Tel Aviv GP-n. 

Az egyes súlycsoportok olimpiai kvalifikációs pontversenyének az állása a nemzetközi szövetség honlapján itt megtalálható

Forrás: MOB – Fotó: MOB/Szalmás Péter