A Vasas szakmai együttműködésével kezdődik a budapesti teniszközpont előkészítése

A kormány határozata értelmében a Vasas Sport Club kizárólagos szakmai együttműködésével kezdődnek meg a nagy nemzetközi teniszversenyek megrendezésére alkalmas budapesti teniszközpont előkészítő munkái. A klub szerdai tájékoztatása kiemelte, “óriási megtiszteltetés, hogy a kormány a Vasas SC-t kérte fel partnerként az évtizedek óta várt versenyközpont megépítését megalapozó szakmai koncepció kidolgozására”. 

“Szeretném, ha az egész magyar teniszcsalád magáénak érezné a projektet, így első lépésben sportágunk két legendáját, az egyaránt Grand Slam-győztes Temesvári Andreát és Taróczy Balázst, valamint a korábbi szintén top 100-as teniszezőt, Fucsovics Márton jelenlegi edzőjét, Sávolt Attilát kértem fel, hogy csatlakozzanak csapatunkhoz, segítsék a munkát.” – mondta Markovits László, a Vasas elnöke, korábbi olimpikon teniszező. 

Hozzátette: tervezik a szakmai team bővítését. “A sportolók, edzők, klubvezetők bevonásával szeretnék élni a sportágunk jövőjét meghatározó lehetőséggel. A legfontosabb cél, hogy az új létesítmény az év 365 napjában a magyar teniszt szolgálja, a kiemelt ATP- és WTA-tornák mellett hazai és nemzetközi utánpótlás-versenyek, illetve országos bajnokságok rendezésére is alkalmas legyen, a klubokkal szorosan együttműködve pedig az élsportolók és a fiatal tehetségek felkészülését is segítse.” – fogalmazott Markovits.

Az Országgyűlés februárban hozott törvényt a budapesti Hungarian Open férfi tenisztornához szükséges margitszigeti létesítmény megépítése érdekében. Ez kimondta, hogy a margitszigeti beruházás építtetője az állam képviseletében a Nemzeti Sportközpontok (NSK). A projekt irányítását és lebonyolítását az állami tulajdonban lévő BMSK Zrt., a verseny lebonyolítását és rendezését pedig a teniszszövetség végzi. A kormány akkor tízmilliárd forintot különített el a Margitszigeti Nemzeti Tenisz Versenyközpont megépítésére.

Szeptemberben az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szabálytalanságokat állapított meg az NSK 2012-2016. évi pénzügyi és vagyongazdálkodási tevékenységében, valamint a Margitszigeti Nemzeti Tenisz Versenyközpont beruházás-előkészítésének ellenőrzése során. Az ÁSZ vizsgálata során problémákat fedezett fel az intézmény szervezeti és működési folyamataiban, illetve belső szabályozottságában, a Margitszigetre tervezett teniszaréna megvalósítását pedig “az átláthatóság, az elszámoltathatóság és az eredményes megvalósítás szempontjából” magas kockázatúnak értékelte, s úgy ítélte meg, hogy a beruházás döntés-előkészítése nem volt megfelelő.

Forrás: MTI