Az aranyember – Szűcs Lajos 75 éves

Nyert olimpiát, világválogatott volt, és nem mellesleg Tímár Mihály „kezéről csapta le Noémit”, így lett Szűcs Lajos (a képen guggol) aranyember, és éppen hétfőn pedig 75 éves.

Szűcs 1943-ban született Apatinban, a mai Vajdaság területén. Kisgyermekként figyeltek fel tehetségére. Éppen az iskolaudvaron focizott, mikor egy járókelő odahívta a kerítéshez, és mondta neki, érdemes lenne lemennie a legközelebbi futballpályára, mert ilyen adottságokkal még sokra viheti. A kis Szűcs Lajos így is tett, hamarosan az Újpesti Dózsánál rúgta a bőrt, ahol hamar igazolta is, nem véletlenül figyelt fel rá az „utca embere” is. 

Dorogon lett első osztályú labdarúgó, majd 1966 és 1969 között a Ferencváros színeiben rúgta a bőrt. Nagy meglepetésre 1971-től a Kispest Honvédnál folytatta pályafutását, 34 évesen pedig a másodosztályú Bp. Vasas Izzóhoz igazolt, akikkel feljutottak az NB I-be, aktív sportolói pályafutását 1980-ban fejezte be. 1981-ben szerzett edzői képesítést a Testnevelési Főiskolán, melyet 1995-ig újra a Fradinál kamatoztatott az egyesület utánpótláscsapatainál, valamint olykor a felnőtt gárda pályaedzőjeként.

A címeres mezt 1967 és 1973 között 37 alkalommal húzta magára, köztük két olimpián. Az 1968-as mexikói játékokról arany-, a négy évvel későbbi müncheniről pedig ezüstéremmel tért haza. Előbbi év azért is különleges, mert ekkor szerepelhetett a világválogatott tagjaként a riói Maracanában a brazil válogatott elleni mérkőzésen. Kétszer volt az év futballistája (1968, 1971), emellett a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjének birtokosa és lakhelyének, Gödöllőnek is díszpolgára.

A magánéletben is mondhatni aranyember, hiszen mikor először látta Gertler Viktor Jókai-opusát, és benne a kor szex-szimbólumának számító Pécsi Ildikót, eldöntötte: őt veszi majd feleségül, és 1969-ben ez így is történt. Azóta is boldogan élnek, egy fiúk született, Csaba. 

Ha teheti és egészsége engedi, részt vesz az olimpiai család eseményein; az utóbbi időben azonban el-elmaradozott; a mexikói olimpia jubileumi emléktúrájára már nem vállalkozott.

Az Isten éltesse még sokáig Szűcs Lajost!

Forrás: MOB – Fotó: MTI/Petrovits László