Késely Ajna Európa 2. legjobb ifjúsági sportolója!

Rangos elismerést kapott Késely Ajna (a képen jobbról a 3.) az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) 47. közgyűlését követő gálán, a spanyolországi Marbellán. A magyar gyorsúszó a nyolcadszor meghirdetett Piotr Nurowski „A legjobb fiatal európai sportoló” – díj nyári sportágakra vonatkozó versenyében – szlovén vetélytársával holtversenyben – a 2. helyen végzett az osztrák hegyikerékpáros Laura Stigger mögött.

Az ünnepségen részt vett Thomas Bach, a NOB és Janez Kocijančič, az EOC első embere, valamint a MOB részéről Kulcsár Krisztián elnök és Vékássy Bálint főtitkár. A magyar sportolót edzője, Turi György is elkísérte az eseményre.

Az elismerésre a korábbi évekhez hasonlóan a Magyar Olimpiai Bizottság tett jelölést az EOC felhívására. A magyar úszónak az európai szervezet meghívólevelét Raffaele Pagnozzi főtitkár küldte el római központjukból. A jelölés feltétele volt a kimagasló sporteredmények mellett a be nem töltött 18. életév, továbbá európai ország állampolgársága.

Az előző évben a szintén úszó Nagy Réka második lett a versenyben, 2014-ben Szilágyi Liliána pedig harmadik helyen zárt.

A díjat az egykori lengyel teniszezőről, Piotr Nurowskiról nevezték el. A 2010-ben tragikus körülmények között, a szmolenszki repülőgép-balesetben elhunyt sportvezető 1973 és 1980 között a Lengyel Atlétikai Szövetség, majd 2005-től a Lengyel Olimpiai Bizottság elnöke, valamint a gyermek – és utánpótlássportért felelős sportszövetség alelnöke volt.

Az európai nemzeti olimpiai bizottságok különböző sportágakban, összesen 20 európai sportolóra – köztük egy evezős párosra – adtak le jelölést. A top5-ben Késely Ajna, az osztrák junior világ- és Európa-bajnok hegyikerékpáros Laura Stiggerrel, a lengyel, párosban ifjúsági olimpiai bajnok teniszező Iga Swiatekkel, a szlovén, szlalomban junior világbajnok kajakozó Eva Alina Hocevarral és a cseh junior világbajnok pályakerékpáros, Jakub Stastny-val volt versenyben.

Az öt, helyszínen tartózkodó döntősnek lehetősége volt a közgyűlés tagjai előtt röviden bemutatkozni. Az európai olimpiai bizottságok képviselőinek leadott szavazatai alapján született eredményt a péntek esti gálán hirdették ki. A finalisták pénzjutalomban is részesülnek, melyet felkészülésükre használhatnak fel.

Késely Ajna kandidálásában kiemelkedő eredményként szerepel négy EYOF-elsősége, egy junior világ- és 15 junior Európa-bajnoki címe. A gyorsúszó a felnőttek között is bemutatkozott: a 2017-es budapesti FINA-vb-n 6. és 8. helyet szerzett, mellette jegyez Eb-ezüst- és bronzérmet is; a riói olimpián 6. a legjobb helyezése.

A jelölés még a Buenos Aires-i ifjúsági olimpia előtt történt, így nem tartalmazza az argentin fővárosban nyert három aranyérmet. Ajna a Stílus SE-ben Major Juditnál kezdett úszni, kiemelkedő eredményeit a Kőbánya SC-ben Turi György tanítványaként érte el. Eredményeivel már most példát mutathat korosztályának; a tokiói magyar úszócsapat egyik meghatározó tagja lehet.

Forrás: MOB – Fotó: MOB