Elbúcsúztatták Szepesi Györgyöt

Augusztus 15-én délelőtt, a Farkasréti temetőben mély részvét mellett végső búcsút vettek a július 25-én, 96 éves korában elhunyt legendás sportriportertől, az Aranycsapat 12. tagjától, Szepesi Györgytől. 

A gyászoló családtagok mellett egykori kollégái, barátai, tisztelői, valamint a sportolók, legnagyobb számban labdarúgók rótták le tiszteletüket ravatala előtt. 

Szöllősi György, a búcsúrendezvény moderátora, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke elmondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a temetésen nem tudott részt venni, de levelet küldött a családnak, melyet a szűk körben megtartott családi búcsúztatáson olvastak fel a hozzátartozóknak. 

A Magyar Labdarúgó Szövetség nevében Berzi Sándor alelnök, a sportújságírók nevében Hegyi Iván sportújságíró, a rádiós kollégák nevében Novotny Zoltán, Szepesi György rádiós tanítványa és kollégája, a Magyar Sportújságírók Szövetségének tiszteletbeli elnöke búcsúzott. 

Szepesi György 1945-ben lett a Magyar Rádió munkatársa, gazdag életpályája során riporterként, tudósítóként, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökként és sportdiplomataként is a magyar sportélet kiemelkedő egyénisége volt. Novotny Zoltán megjegyezte, hogy Szepesi György nem csak megálmodója volt az év sportolója címnek, hanem az egyetlen sportújságíró volt, aki mind a 60 alkalommal szavazott a legjobbakra. 

Örökké emlékezetes közvetítése az 1953-as londoni 6-3, az „évszázad mérkőzése”, amelyet milliók hallgattak idehaza. Számos olimpiáról tudósította a Rádió hallgatóit. Az 1964-es tokiói olimpia magyar-szovjet vízilabda találkozóján az egész ország vele kiáltotta – “Lőj, Dömötör!”. 

A MOB koszorúját Győr Béla, a MOB Mező Ferenc Sportbizottság Emlék és Hagyományőrző Albizottság vezetője helyezte el a ravatalnál. 

Szepesi Györgyöt a MSÚSZ, az MLSZ, Budapest és Budapest XIII. kerület Önkormányzata is saját halottjának tekintette. 

Sírja a Farkasréti temető 24. parcellájában található, nem messze az általa közvetített első olimpiai bajnok, az 1948-ban győztes kalapácsvető Németh Imre és a később nagyon sokat közvetített, ugyancsak olimpiai bajnok Farkas János labdarúgó sírjához közel. 

Nyugodjék békében! Emlékét megőrizzük! 

Forrás: MOB-MOA/Győr Béla – Fotók:Szalmás Péter