Tóth Krisztián aranyérmes a budapesti, olimpiai kvalifikációs judo Grand Prix-n

A Papp László Budapest Sportaréna közönsége vasárnap sem maradt magyar siker nélkül az olimpiai kvalifikációs judo Grand Prix-n. Tóth Krisztián nyerte a verseny 90 kilós súlycsoportjának küzdelmeit.

A világbajnoki ezüstérmes Tóth Krisztián minden egyes meccsén feltüzelte a lelkes közönséget: a szlovák Zilka ellen ipponnal nyert, az egyiptomi Hazemet a leléptetésig hajtotta, a cseh Klammert szoros csatában aranyponttal ütötte el a továbbjutástól, az elődöntőben pedig a hórihorgas spanyol Sherazadishvili ellen győzött vazarival, s bejutott a fináléba!

A Pénzügyőr SE csillagának az ellenfele a döntőben a grúz Margiani volt, a 2017-es budapesti világbajnokság bronzérmese. Tavaly Jekatyerinburgban találkoztak, akkor Pánczél Gábor tanítványa volt a jobb, ahogyan ezúttal is: addig altatta a markos grúzt, amíg el nem adta neki válldobását. A látványos akcióért kapott vazari elég volt a győzelemhez, hiszen Margiani nem tudott mit kezdeni a rendkívül éretten küzdő magyarral. 

Tóth Krisztián 2016 után lett újra aranyérmes és ő a Budapest Judo Grand Prix történetének legsikeresebb versenyzője, immár két arannyal és egy ezüsttel. 

A súlycsoport dobogósainak az érmeket Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke adta át, aki a lelátóról szurkolt a magyar sikerekért.

A mérkőzések szünetében pedig Marius Vizerrel, a Nemzetközi Judo Szövetség elnökével folytatott baráti beszélgetéseket az olimpiai mozgalomról és a sportág nemzetközi helyzetéről. 

A Grand Prix éremtáblázatán Japán fölényesen szerezte meg az első helyet (9 arany, 4 ezüst és 0 bronz), de ami nagy dicsőség: a második hely a magyar válogatottnak jutott (2, 0, 2), megelőzve a harmadik Oroszországot (1, 1, 1), nyugodtan mondhatjuk: magyar szempontból ragyogóan sikerült a 4. Budapest Judo GP. 

Az IJF World Judo Tour nem áll meg, a következő esemény az esztendő legfontosabb versenye, a bakui világbajnokság lesz, szeptember közepén. Utána pedig folytatódnak az olimpiai kvalifikációs pontvadászatok, vagyis a World Judo Masters, Grand Slam- és Grand Prix-viadalok, Continental Open-tornák, illetve kontinensbajnokságok. Ezeken lehet pontot szerezni. 

2018. május 25. és 2019. május 25. között a legmagasabb 5+1 pontszám 50 százalékát jegyzik fel egy sportoló neve mellé, 2019. május 25. és 2020. május 25. között pedig a legmagasabb 5+1 pontszám 100 százaléka kerül a sportoló birtokába. A két összeg együttesen adja a kvalifikáció szempontjából felhasználható pontokat. A rangsorok legjobb 18 sportolója, nemzetenként egy szerezheti meg az olimpiai indulás jogát. 

Forrás: MOB,MJSZ – Fotók:Róth Tamás/MJSZ