82 éves korában elhunyt Fábián László, olimpiai bajnok kajakozó

Pályafutásának kezdetét Varga Ferencnek (akivel egy házban laktak) köszönhette, hiszen ő csábította a Budapesti (Újpesti) Dózsába kajakozni a fiatal reménységet. Az Öcsi becenevet tarsaitól kapta, amikor 17 évesen a válogatott tagja lett. Három évvel később, amikor Magyarország az egyik legnehezebb korszakát vészelte éppen át, 1956-ban Melbourne-ben a dobogó legfelső fokára állhatott.

Társa, Urányi János volt az olimpián; 10.000 méteren indultak. Győzelmük egyenlő volt a magyar kajak-kenu történelmének első aranyérmével. Emléküket örökké őrzi az Urányi-Fábián UTE kajak-kenu vízitelep, valamint a Magyar Olimpiai Bizottság. Fábián László huszonháromszoros magyar bajnok, négyszeres világbajnok és hatszoros Európa-bajnok.

Pályafutása után nem tudott elszakadni a legkedveltebb sportágától, így az UTE később pedig az MTK edzői gárdáját erősítette.

Munkáját többszörösen elismerték: 2006-ban átvehette a Magyar Köztársaság Érdemrend tiszti keresztjét, 2012-ben a Gerevich Aladár emlékérmet, 2016-ban pedig a magyar fair play díjat életmű kategóriában.

Fábián László 1936-ban született, 82 éves korában búcsúzunk tőle.

Forrás: MOB