Verrasztó arany-, Késely és Rasovszky ezüst-, Burián bronzérmes

A medencés Európa-bajnokság záró versenynapján Verrasztó Dávid 400 méter vegyesen arany-, Késely Ajna 400 méter gyorson ezüst-, Burián Katalin pedig 200 méter háton bronzérmet szerzett a Glasgow-ban rendezett úszó Európa-bajnokságon.

A magyar csapat négy arany-, három ezüst- és két bronzéremmel zárt. A nyíltvízi szakág 10km-es olimpiai számában Rasovszky Kristóf csak célfotóval lett második. 

Az Eb döntőinek utolsó délutánján hat számban voltak érdekeltek a magyar úszók.

Verrasztó a 400m vegyes számban 4:10.65 perces idővel csapott célba, ezzel sorozatban harmadszor lett a kontinens legjobbja. A 29 éves Verrasztó a szám történetének legidősebb Európa-bajnoka. 

“Pályafutásom talán legszorosabb versenye volt, örülök, hogy sikerült betartani a délelőtti ígéretemet, miszerint javulni fogok egy másodpercet. Persze ez messze nem a legjobbam, de a felkészülésem sem volt az. Tudtam, hogy erős az angol srác, de jól osztottam be az erőmet, nagyon boldog vagyok, hogy én lehetek a szám legidősebb győztese.” – mondta Verrasztó Dávid.

A 16 éves Késely – aki korábban 800 méteren ezüst-, 1500 méteren pedig bronzérmet szerzett – 4:03.57 perces junior Európa-csúccsal ért a célba 400m gyorson. A rajt után az élre állt, féltávnál vezetett, az utolsó ötven méteren pedig legnagyobb riválisával, Simona Quadarellával vívott óriási harcot, de a benyúlás az olasznak jött ki jobban, és 22 századdal hamarabb érintette a falat. 

“Így néz ki egy örömúszás, és azt gondolom, a három számom közül ez volt a legjobb. Nagyon meg kellett harcolni ezért az időért, az olasz lány pedig kihozta ezt belőlem, nagyon boldog vagyok. A végén már egymást húztuk, tudtam, hogy vele fogok harcolni, ez volt az egész hétnek a fénypontja. Az álmom volt ez a három érem, de sikerült, és hihetetlenül boldog vagyok.” – nyilatkozta Késely Ajna.

A 23 éves Burián 2:07.43 perces egyéni csúccsal teljesítette a 200m hát versenyszámot. A távot az olasz Margherita Panziera nyerte (2:06.18 perc), aki Egerszegi Krisztina 1991 óta fenálló Európa-bajnoki rekordját (2:06.62 perc) adta át a múltnak. 

“Nagyon boldog vagyok, nem tudom, mit mondjak. Nagyon nehéz pár év van mögöttem, s köszönöm mindenkinek, aki támogatott ebben az időszakban.” – mondta könnyes szemmel Burián Katalin

Milák Kristóf a negyedik, Cseh László címvédőként a nyolcadik helyen végzett 100 méter pillangón. A 14-szeres Európa-bajnok Cseh, a kontinensviadalok történetének legeredményesebb versenyzőjének hatalmas sorozata fejeződött be ezzel, ugyanis a 2003-as montreali világbajnokság óta minden egyes nagymedencés világversenyen a dobogóra állhatott. 

A 4×100 méteres vegyesváltók közül a férfi az ötödik, a női a nyolcadik helyen zárt.

A Loch Lomond vizében, kissé szeles, de napos időjárásban rendezték meg az olimpiai távú 10km versenyszámát. A rajtja után a francia Logan Fontaine, később honfitársa, David Aubry vezetett. A szerdán 5 kilométeren Eb-győztes Rasovszky az élbolyban haladt, eleinte két másodperces hátránnyal az ötödik volt, majd féltáv előtt a 37 fős mezőny élére állt. 

A Balaton Úszó Klub sportolója 7500 méter után is jó tempóban úszott az első helyen, de a többiek szorosan követték. Az utolsó félkört megelőzően úgy tűnt, Rasovszky sikerét a német Rob Muffels és a holland Ferry Weertman veszélyeztetheti. A magyar úszó az öböl előtt növelni kezdte a különbséget, de a legvégén olimpiai, világ-, illetve Európa-bajnoki címvédő holland ellenfele felzárkózott rá, s a két úszó ránézésre egyszerre csapott célba. 

A célfotó alapján aztán bizonyossá vált, hogy hiába volt valamivel előrébb a veszprémi úszó, nagy riválisa csapott egy “leheletnyivel” előbb a táblára, így megvédte címét. (A hajrát videón itt megtekinthetik.

“Szoros második hely volt, de nem sajnálom, boldog vagyok az eredménnyel. A végén láttam, hogy jön a holland srác, és próbáltam olyan gyorsan haladni, ahogy csak lehet. Egyszerre értünk be, és csak a benyúlás döntött. Ne feledjük, hogy nem úszott öt kilométeren, én viszont igen, és mégiscsak ő az olimpiai és világbajnok.” – mondta az eredményhirdetés után Rasovszky Kristóf .

Edzője, Szokolai László szintén leszögezte, nincs elkeseredve, hiszen tanítványa nagyszerű eredményt ért el. “Jó gyakorlás volt. Az erőállapota kiváló, a hajráját kell még némileg javítanunk.” – tette hozzá. 

Székelyi Dániel a 14.-ként érkezett a célba. Huszti Dávid – aki betegség miatt szerdán nem állhatott rajthoz -, csütörtökön elindult ugyan, ezzel biztosítva azt, hogy a magyar váltó szombaton rajthoz állhasson, ám szinte rögtön fel is adta a viadalt. 

Csütörtök délelőtt 10 kilométeren legjobb magyarként Olasz Anna a 11. helyen végzett. 

Szombaton a Huszti, Rasovszky, Novoszáth, Olasz összeállítású vegyesváltó képviseli a magyar színeket. Vasárnap 25 kilométeren Rasovszky, Székelyi, Olasz és Sömenek indul, amennyiben megrendezik a leghosszabb táv versenyét, ugyanis a várható esős időjárás és az alacsony vízhőmérséklet miatt ez is bizonytalanná vált. 

Forrás: MOB/MTI – Fotók:Kovács Anikó